Korszerű informatikai eszközöket kaphatnak a rászoruló idősek

2017. augusztus 1. 09:10 | behir

Hordozható számítógépeket és vészjelző karórákat kap ötezer nyugdíjas ősszel. Az ingyenes eszközök segítségével könnyebben és gyorsabban kérhetnek segítséget, így akár egyetlen gombnyomással hívhatják a mentőket vagy a rendőröket, ha bajba kerülnek - hangzott el az M1 Híradóban.

A rendőrök célja az is, hogy megelőzzék az “unokázós csalásokat”, vagyis amikor bűnözők az idős emberek rokonainak adják ki magukat és így csalnak ki pénzt tőlük.

“Kezét csókolom. A nyugdíjasok alapítványától érkeztünk és egy kis ajándékkal szeretnénk kedveskedni önnek.” – Ilyen és még ennél is átlátszóbb trükkökkel keresik fel a bűnözők a többnyire egyedül élő, idős áldozatukat. Az Országos Bűnmegelőzési Tanács oktatófilmje az idős embereket fosztogató tolvajok és csalók módszereit mutatja be.

Egy XIII. kerületi nyugdíjastól tavaly márciusban több mint egymillió forintot csaltak ki azzal a mesével, hogy az unokája bajba került és sürgősen pénzre van szüksége.

 

 

A csalót hiába fogta el másnap a rendőrség, a pénz nem lett meg

 

“A férfival szemben a kerületi ügyészség csalás minősített bűntte miatt emelt vádat. A minősítő körülmény ebben az esetben az, hogy a férfi a bűncselekményt annak felismerésére idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére követte el” – nyilatkozta Bagoly Bettina szóvivő, Fővárosi Főügyészség.

A rendőrök a nyugdíjas klubokat is felkeresik, hogy elmondják az időseknek a bűnözők módszereit.

“Sok elkövető azt használja ki, azt a fajta jóhiszeműséget használja ki, amivel az idős korúak rendelkeznek. azt a fajta hozzáállást, hogy az idős korú személy mindenkin szeretne segíteni” – mondta Terdik Tamás a BRFK főkapitány-helyettese. A nyomozók szerint a csalók történetei lehetnek különbözők, de valami mindig ugyanaz: az állítólagos unoka bajban van, sürgősen pénzre van szüksége és már küldi is egy barátját.

 

Forrás: M1, Híradó

További programok »

FEL