Szociális segély a COVID-19 miatt? Csalás! Ne nyissa meg!

2020. október 29. 11:04 | behir

Megtévesztő üzeneteket küldtek ki ismeretlenek a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) nevében. A szervezet azt kéri, hogy senki ne nyissa meg az elektronikus levelet.

A NEAK szerdán adott ki közleményt, amelyben arról informálnak mindenkit, hogy több bejelentést kaptak, miszerint a címzetteknek valaki a szervezet nevében "szociális segélye van a covid-19 miatt..." tartalmú értesítést küldött. Az e-mail-ek adathalász levelek, amelyben adatokat, jelszavakat kérnek a gyanútlan felhasználóktól.

A szervezet azt kéri, hogy az e-mailt senki ne nyissa meg, mert az félrevezető spam és nem tőlük származik.

Az informatikai biztonsággal foglalkozó szakemberek egyöntetűen azt hangoztatják, hogy ismeretlen féltől származó leveleket megfelelő körültekintéssel érdemes kezelni. A bankok például sosem kérnek felhasználónevet, jelszót ellenőrzés címén e-mailben. Érdemes fenntartással kezelni minden olyan elektronikus levelet, ahol személyes adatok átadására kérik a felhasználókat.

Amennyiben a csalás legkisebb gyanúja is felmerül internetezés közben, úgy érdemes kikérni egy szakértő véleményét, vagy telefonálni az adott szervezethez, hogy valóban ők küldték-e a levelet.

 

Forrás: MTI

FEL