Koronavírus - Veszélyhelyzetet hirdet a kormány

2020. március 11. 14:53 | D. Nagy Bence

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdai sajtótájékoztatóján jelentette be a rendszerváltás óta példátlan döntést.

A miniszter a szerda délutáni sajtótéjkoztatójában elmondta, hogy a kormány rendkívüli jogrendet hirdetett, a vészhelyzet az ország egész területére érvényes. Ezzel együtt a legszélesebb jogosítványok lépnek életbe az állami hatóságok esetében, a következő órákban, napokban újabb kormányhatározatok látnak napvilágot.

A legfontosabb intézkedések a következők:


Magyarország lezárja határait az Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból érkezők előtt

A kormány beutazási tilalmat rendelt el Kínából, Dél-Koreából, Olaszországból és Iránból. A tilalom nem értinti a magyar állampolgárokat, ha azonban a fenti országok valamelyikéből érkeznek, hatósági karantén alá vonják őket. Ez elsősorban otthoni karantént jelent, kivéve, ha indokolt a kórházi kezelés.

A schengeni határokon visszaállítják a teljes ellenőrzést legkésőbb szerda éjfélig. Elsődlegesen érintettettek a szlovén és az osztrák átkelők. A vonat- és buszközlekedést ezekből az országokból leállítják, csak magyar állampolgárok térhetnek haza. Gulyás Gergely kiemelte, hogy aki életvitelszerűen tartózkodik valamelyik országban, az elkövetkező időszakban tartózkodjon a magyarországi látogatástól.

Intézménylátogatási tilalmat vezetnek be az egyetemeken, de az iskolák nem zárnak be

A kormány intézménylátogatási tilalmat vezetett be az egyetemeken. A nagy számú külfödi diák miatt távoktatást léptetnek életbe. Az egyetemi épületek bezárnak, az általános- és középiskolák nem érinti a tilalom. A gyerekeknél nem jellemző a megbetegedés, ezért jelenleg nem indokolt ezeknek az intézmények bezárása - ez ugyanis a teljes tanév megismétlését vonná maga után.

Nem lehet száz főnél nagyobb beltéri rendezvényeket tartani

A vészhelyzet kapcsán a kormány betiltja a 100 főnél nagyobb beltéri és az 500 főnél nagyobb kültéri rendezvényeket. Felfüggesztik a Határtalanul-programot, megtiltják a külföldi osztálykirándulásokat.

Gulyás Gergely elmondta, jelenleg 37 állami labor áll rendelkezésre. A miniszter kiemelte, hogy továbbra is az emberélet védelme a legfontosabb, a gazdasági kérdések másodlagosak. Kiemelte, hogy a tilalmak visszavonásig érvényesek.

 

 

További programok »

FEL