Koronavírus: a betegek nyolcvan százaléka tünetmentesen gyógyul fel

2020. április 23. 09:07 | behir.hu

A koronavírusos betegek nyolcvan százaléka szinte tünetek nélkül gyógyul fel, tíz százalékuk enyhe tüneteket produkál, a többiek, a súlyos betegek azonban egy általános gyulladásos állapotba kerülnek, amit úgy hívnak, hogy citokinvihar - ismertette a Dél-pesti Centrumkórház főigazgatója csütörtök reggel az M1 aktuális csatornán.

Vályi-Nagy István elmondta a citokinvihar egy nagyon erős immunválaszt jelent, amikor ez már a beteg szerveit fenyegeti, elsősorban a tüdőt, de a szívet és a veséket is. A betegek ekkor általában nemcsak tüdő-, hanem több szervi elégtelenségben halnak meg.

Kitért arra is a főigazgató, hogy a vírus ellen egyelőre nincs oltás, viszont létezik olyan terápia, amely passzív immunizálással gyógyít. Ez azt jelenti, hogy nem a betegek immunrendszerét stimulálják, hanem már felgyógyult emberek ellenanyagait használják fel a betegség leküzdésére. Ezt a terápiát itthon várhatóan csütörtökön alkalmazzák először egy súlyos állapotban lévő betegen - jelezte a főigazgató, hozzátéve, hogy felgyógyultak vérplazmáját juttatják be neki.

Forrás: MTI

További programok »

Egészségügy

A legkiválóbb ápolójelölteket díjazták a békéscsabai kórházban

A Gál Ferenc Egyetem Egészség- és Szociális Tudományi Kara, valamint a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara ismét meghirdette a „legkiválóbb ápolójelölt” versenyét. A dél-alföldi középiskolákban tanulók részvételével lezajlott megmérettetés díjátadó ünnepségét hétfőn tartották a Békés Vármegyei Központi Kórház békéscsabai Skill-laborjának konferencia termében.
2024. február 26. 19:26
FEL