Kormánytámogatással terjeszkedik a Gallicoop Szarvason

2017. július 11. 15:18 | Papp Ádám Sándor

Új csomagolóüzemet építenek, és a panírozott termékeket is fejlesztenék.

 

Új csomagolóüzemmel bővül a szarvasi Gallicoop Zrt., a mintegy 1,65 milliárd forintos beruházásból megépülő üzem átadása jövő év első felében várható – mondta Erdélyi István, a Gallicoop Zrt. elnök-vezérigazgatója az MTI-nek szerdán. Kifejtette: a több mint kétezer négyzetméteres üzem létrehozása technológia fejlesztését jelenti, a beruházás gyorsabb vállalaton belüli árukiszolgálást tesz lehetővé.

A fejlesztéshez a Nemzetgazdasági Minisztérium nagyvállalati fejlesztésre kiírt pályázatán 50 százalékos támogatást nyertek. A cég minden évben jelentős összeget, 700-800 millió forintot fordít fejlesztésre.

A panírozott termékek – amelyekből 5 ezer tonnát gyártanak évente – további fejlesztése is szerepel a terveik között. Elmondta: évente 42 ezer tonna élő pulykát vágnak le, ennek 40-45 százalékát adja az export, a többit belföldön értékesítik. Évente 8000 tonna húskészítményt gyártanak, Nyugat-Európa valamennyi országába szállítanak.

Erdélyi István hangsúlyozta, hogy az ágazatot sújtó nehézségek – madárinfluenza, orosz embargó – ellenére az éves árbevétel 33,5-34 milliárd forint lehet idén, csaknem azonosan az előző évivel, és ezt tartanák a következő években is. Az eredmény 700 millió forint körül alakulhat idén az előző évi 662 millió forint után. A nyugat-európai piacon versenyképesek a termékeik, az osztrák, svájci, német piacokon hosszú évek óta jól teljesít, a horvát, román, szlovák és cseh piac forgalma is emelkedni tudott – jelezte.

Erdélyi István kifejtette: a liba- és a kacsaágazattal szemben a pulykaágazatot közvetve érintette a madárinfluenza-járvány, amelyhez hasonló mértékű az elmúlt 12 évben nem alakult ki. Idén augusztustól javulhat a helyzet, a piacok az átmeneti korlátozások megszűnésével, augusztus 26-tól újranyílhatnak, és visszaszerezhetik a korábbi pozíciójukat.

Kitért arra is, hogy a 2018 végéig meghosszabbított orosz embargó is jelentősen sújtja az ágazatot és a céget, az orosz piacot az elrendelt embargó miatt véleménye szerint végleg elvesztették, ugyanis az oroszok mostanra önellátásra rendezkedtek be. Az elmúlt 25 évben kialakított termelési struktúra – állattartás, tojástermelés, takarmányozás – átsegíti az elmúlt időszak nehézségein a céget.

A legnagyobb kihívás a munkaerő-ellátás lesz a jövőben a vezérigazgató szerint, az idősebb szakemberek pótlásának megoldása nehéz, a béremeléseket támogatják. A cég ezer dolgozót foglalkoztat közvetlenül, és közvetve további ezret.

 

Forrás: mti.hu

Gazdaság

Célegyenesben az Orosháza és Szentes közötti út felújítása

Várhatóan 2021 tavaszán megkezdődhetnek az Orosháza és Szentes közötti út felújítási munkálatai – tájékoztatott a Magyar Közút megyei igazgatósága. A kiviteli tervek elkészültek, a szükséges építési engedélyt kiadták, további engedélyezési és közbeszerzési eljárások lefolytatását követően indulhat a kivitelezés.
2021. január 22. 12:13
FEL