Kondoroson lesz végső nyughelye a Mexikóban elhunyt Kepenyes Pál képzőművésznek

2021. október 14. 09:27 | behir

Kondoroson helyezik örök nyugalomra október 22-én Kepenyes Pál Kossuth-díjas szobrász- és ötvösművészt, 1956-os szabadságharcost, aki életének 95. évében, Mexikóban halt meg idén februárban - közölte Kondoros Város Önkormányzata szerdán az MTI-vel.

A február 28-án Acapulcóban elhunyt képzőművész hamvait evangélikus szertartás szerint búcsúztatják október 22-én 11 órakor a kondorosi temetőben.

A temetést követően a Kondorosi Művelődési Központban kiállítás nyílik Kepenyes Pál Kondoroson lévő műveiből és alkotásaiból.

Kepenyes Pál 1926-ban született Kondoroson. Budapesten előbb az Iparművészeti, majd a Képzőművészeti Főiskolán tanult, ahol Ferenczy Béni volt a mestere, és ahonnan osztályidegenként eltávolították, majd 1950-ben koholt vádak alapján, fegyverrejtegetésért tíz évi börtönbüntetésre ítélték. Az 1956-os forradalom idején a márianosztrai lakosok szabadították ki.

Szabadulása után részt vett az 1956-os magyar forradalom és szabadságharcban, végül november 21-én elhagyta az országot. Tanulmányait Párizsban fejezte be, 1956-58 között az Académie des Beaux-Arts hallgatója volt. Az 1960-as évek elején Mexikóba költözött, ott lett világhírű szobrászművész. Nemesfémből készített szobrokat expresszionista és szürrealista stílusban.

Először 1992-ben látogatott vissza Magyarországra. 1998-ban a Budapest Galériában rendezett egyéni kiállítást, 2017-ben Káosz címmel a Pesti Vigadóban volt tárlata. 2008-ban a budapesti OCTOGONart Galériában és a bécsi ENSZ-központban, 2009-ben Békéscsabán ékszereit és kisplasztikáit mutatta be.

Ékszereit aranyból, ezüstből, bronzból, vasból és drágakövekből készítette, és azokból a világ számos híressége - Liz Taylor, Arnold Schwarzenegger és Bill Gates mellett Richard Nixon volt amerikai elnök és Madonna is - vásárolt.

Munkássága elismeréseként múlt évben Kossuth-díjat kapott. Kepenyes Pált az Emberi Erőforrások Minisztériuma saját halottjának tekinti.

Forrás: MTI

További programok »

FEL