Kondoros több ízben sikeresen szerepelt a Magyar Falu Programban

2021. június 23. 14:39 | Csiffáry Zsuzsanna

Kondoros önkormányzata a Magyar Falu Programban, a 2020-ban meghirdetett pályázatokon több ízben is sikeresen szerepelt. A támogatott beruházásoknak köszönhetően számos fejlesztést hajtanak végre a városban. Ezekről Ribárszki Péter polgármester és Herczeg Tamás országgyűlési képviselő számolt be szerdán, a művelődési házban.

Ribárszki Péter, a város polgármestere arról tájékoztatott, hogy felújították a Kölcsey utca burkolatát, amely a település egyik forgalmasabb útja. Az útburkolat sok helyen repedezett, hiányos és erősen kátyús volt. A beruházás során egyfelől útburkolatalap és makadámburkolat-alap készült a meglévő betonburkolat marásával, kátyúzással, padkaépítéssel, továbbá 6 aknafedlap szintre-emelésével, burkolatkészítéssel. Másrészt egyes szakaszokon bitumenes alap és makadámburkolat készítésével állították helyre a közutat, padkaépítéssel, bitumenes burkolat és hengerelt aszfalt kopóréteg készítésével, az alatta lévő réteg felületének előzetes letakarításával, és bitumenes permetezéssel.

Fejlesztéseket hajtottak végre a kondorosi művelődési házban is. A szélsőséges időjárásra való tekintettel a projekt részeként 2 darab, 5 kW teljesítményű hűtő-fűtő klímaberendezést építettek be. A polgármester hozzátette, hogy a rendezvények színvonalának emelése érdekében egy belső tisztasági festést is elvégeztek, mely a művelődési ház valamennyi helyiségét érinti.

A háziorvosi rendelő belső tereit is renoválták és korszerűsítették. A rendelők váróiba 18 darab fémvázas, 4 személyes várótermi padot helyeztek el. A meglévő gyermekorvosi és a védőnői rendelőt alakították át. Utóbbi részben külön helyiséget alakítottak ki tanácsadásra és a vizsgálatokra. A gyermekorvosi részen egészséges és beteg gyermekek számára egy-egy váró áll rendelkezésre. A meglévő mosdót is felújították, míg az acél térelválasztó falak helyett új gipszkarton válaszfalak készültek.

A Kondoros, Béke utca 36. szám alatti, bontásra ítélt, önkormányzati tulajdonú épületet a szakvélemény szerint nem lett volna gazdaságos felújítani. A telek jó elhelyezkedéséből adódóan, az épület bontását követően összközművesített építési telek alakult ki, melynek értékesítésével lehetőség nyílik a fiatal helyiek vagy a letelepedni vágyók otthonteremtésére. A projektben megvalósuló új építési telek járművel és gyalog egyaránt jól megközelíthető területén helyezkedik el a városnak.

A tájékoztatón az is elhangzott, hogy a Kondoros Város Önkormányzata célul tűzte ki a közigazgatási területén nehezen megközelíthető helyein élő valamennyi lakos számára az alapvető szolgáltatások hozzáférhetőségének javítását. A projekt megvalósítása során a tanyagondnoki szolgáltatás fejlesztése mellett fontos szempont volt, hogy olyan magas színvonalú, alacsonyabb károsanyag-kibocsátású és üzemanyag-fogyasztású gépjármű beszerzését valósítsák meg, amely lehetőséget biztosít a városban működő Petőfi István Általános Iskola, Diákotthon és Alapfokú Művészet Oktatási Intézmény tanulóinak, illetve a Kondorosi Többsincs Óvoda és Bölcsőde óvodásainak biztonságos gyermekszállítására.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő kitért arra: a Magyar Falu Program elsődleges célja az, hogy a fiatalok el tudják képzelni az életüket vidéken is. A célok megvalósításához igyekszik hozzájárulni a falusi CSOK is, amelynek következtében jelentősen átrendeződött a vidéken élők száma. 

Kifejtette, hogy Kondoros jelenlegi lakosságának száma az 1940-es évek statisztikáihoz képest az egyharmadára csökkent. A Magyar Kormány ezt a zsugorodást igyekszik megállítani, és lehetőségeket teremteni az itt élők számára is. 

További programok »

FEL