Komolyzenei koncertsorozat a Filharmónia Összhang Bérlettel

2021. június 14. 15:28 | Sipos Gábor

A világ 10 legjobb zenekara között számon tartott Budapesti Fesztiválzenekar koncertjével indul a 2021-2022-es komolyzenei koncertszezon Békéscsabán, november 9-én. Az Összhang Bérlettel öt koncert lesz megtekinthető a Csabagyöngye Kulturális Központban.

A beharangozó eseményen Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár hangsúlyozta: a pandémiás időszak után most a kultúrán és a művészeken a sor, hogy átvegyék a stafétabotot és az újraindításban kivegyék a részüket.

– A művészeink nem a lábukat lógatták, hanem dolgoztak, készültek. Újabb és újabb produkciókkal állnak "csőre töltve", hiszen tudják, hogy abban a pillanatban, amikor nyithatunk a pandémia után, ők lesznek az élet újraindításának motorjai. Kimondhatjuk, hogy Szeged és Debrecen között Békéscsaba a régió zenei központja és stratégiánk szerint a zene mindenkié – hangsúlyozta Fekete Péter.

A Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a bérletszezon a világ 10 legjobb zenekara között emlegetett Budapesti Fesztiválzenekarral indul, majd a Virtuózok egykori nyertese, Boros Misi zongoraestjével folytatódik még 2021-ben. 2022-ben az újév első koncertje egy bérleten kívüli zenei csemege lesz: január 14.-én a Concerto Budapest és a Keller Quartet lép pódiumra egy világsztár kíséretében. A zongorán Khatia Buniatshvili zenél majd, amely igazi különlegességet ígér a komolyzene rajongói számára. Rajtuk kívül a 2022-es évben olyan előadók láthatóak a Csabagyöngyében, mint az Óbudai Danubia Zenekar, a Keller Quartett egy önálló koncerttel lép pódiumra, illetve a bérletszezont a nemrég alakult Szent István Filharmonikusok zárják.

– Az idei esztendőben Magyarország legjobbjai érkeznek Békéscsabára, így azt mondhatjuk, hogy más városokhoz képest nincs különbség a bérletek közt – mondta Szamosi Szabolcs ügyvezető.

Egy tavalyi kutatás szerint az ország lakosságának mindössze hét százaléka hallgat klasszikus zenét. A 2020-ban indított Térzene program és az úgyszintén nemrégen indult Orgonák éjszakájának közel 100 helyszíne mind azt a célt szolgálja, hogy emelje a komolyzene iránt rajongók számát. A szakemberek elmondása alapján ha lassan is, de ez az arány megváltozni látszik, így a továbbiakban is azon tevékenykednek, hogy minél több embert érjenek el a komolyzenei rendezvények.

További programok »

FEL