Kommunális fejlesztések Békéscsabán - a 7-8-9. számú választókerületre 60 millió forint jut

2015. november 19. 12:47 | Mikóczy Erika

Az elmúlt időszakban Békéscsabán több nagyberuházás is megvalósult. A város ezekre a fejlesztésekre igyekezett a lehető legnagyobb mértékű pályázati forrást elnyerni. Azonban folyamatosan merülnek fel olyan jogos igények, amelyekre nincs pályázat.Éppen ezért az önkormányzat idén 270 milliós keretet hagyott jóvá a körzetek lakossági kommunális igényeinek kielégítésére, az út-, kerékpárút- és járdafelújításokra. Az összeget a választókerületek között az igények, a folyamatban levő beruházások, illetve az infrastrukturális ellátottság figyelembevételével osztották fel, egy-egy kerületre 15-25 millió forint jutott.

Sorozatunkban bemutatjuk, hogy ebből a keretből mit tudnak megvalósítani. Most Kiss Tibor, Herczeg Tamás és Hanó Miklós egyéni képviselőként számol be arról, milyen fejlesztésekre futja a 7. választókerületre szánt 15 millió, a 8. választókerületre szánt 20 millió és 9. választókerületre szánt több mint 25 millió forintból.

 

7. számú választókerület

Kiss Tibor: A belváros rehabilitáció a kerületünket komolyan érintette, de itt is felmerültek olyan igények, amelyekre nem volt pályázati forrás. Rendszeresen találkozom a társasházak közös képviselőivel, akik közvetítik felém az ott élők kéréseit. Ők vetették fel azt is, hogy a Derkovits sori garázs soron fel kellene újítani az utat, jó, hogy a keretből most erre is jut. Amikor a Tolnai utcai tömbök épültek, az útra már nem tudtak annyira odafigyelni, igyekszünk ütemezetten ezt is megoldani.

A tervezett felújítások, javítások

Útfelújítások: Derkovits sor 3., a garázs soron útépítés, Tolnai utca I. ütem.

Gyalogátkelő hely: Kazinczy u. Őr u. kereszteződésében.

 

8. egyéni választókerület Herczeg Tamás

Herczeg Tamás: Sok éves gond oldódhat meg két egybenyíló utca, a körzetemben levő Dugonics utca és a 9-es körzetben levő Czuczor utca aszfaltozásával. A lakók társulást hoztak létre ennek érdekében, az önerejükhöz most hozzá tudunk járulni ebből a keretből is.  Amikor megépült a Szarvasi úti kerékpárút, a járda és az út között maradt egy rész, ahol megdöccennek a biciklik, babakocsik, most ezt is rendbe tudjuk tenni. A Millennium-lakótelepen több lépcsőben készült a díszburkolat, ebből a keretből az utca eleje szépülhet meg. A Marzek-Kner nyomda odafigyel a környezet szépítésére is, mi most a járdát tesszük rendbe a nyomdánál. A 8-as körzetben ebből a keretből több, viszonylag kis beruházást tudunk megvalósítani.

A tervezett felújítások, javítások

Ivóvízellátás: Alsókörös sor 20-25., Piski utca vízellátása tervezés.

Útépítés: Dugonics utca.

Járdaépítés: Lipták András utca Kazinczy- Vasvári utcák között tervezés.

Járda felújítások: Millennium utca eleje díszburkolat; Baross utca Marzek-Kner nyomda járda.

Kerékpárút felújítás: Szarvasi úti kerékpárút.

Forgalmi rend változtatás: a Millennium lakótelepen lakó-pihenő övezet kialakítása; a Békési út Bocskai utcán a bekanyarodás megtiltása.

Úttartozékok, forgalom lassító bordák, táblázás: Vasvári utca forgalomlassító borda; Czakó utca forgalomlassító borda; Nagy Antal utca forgalomlassító borda; Eötvös utca forgalomlassító borda.

Berendezési tárgyak: Gutenberg u. járda melletti fizikai akadály, Kis Tabán utca parkolást akadályozó műtárgy.

 

9. számú választókerület

Hanó Miklós:  Tekintettel arra, hogy városi szinten mintegy 4-5 milliárdos az igény, ebben az évben kommunális célokra magasabb összeget állítottunk be hitelvétellel. Ebből 270 millió forint a körzetekben használható fel, az én körzetemre több mint 25 millió forint jut, ami komolyabb fejlesztéseket tesz lehetővé. Itt is az utak és járdák felújítását kérik a legtöbben, ennek az összegnek a sokszorosa kellene ahhoz, hogy minden igényt ki tudjunk elégíteni. Örülök, hogy a Czuczor utcában összefogtak az útfelújításért, és ezt most külön is tudjuk támogatni.

A tervezett felújítások, javítások

Csapadékvíz elvezetés: Mezőmegyeren a sportpálya árok kiváltása.

Útépítések: Harruckern utca; Czuczor utca hozzájárulás.

Járda felújítások: a Déli sor páratlan és a Vörösmarty utca páratlan oldala.

Játszótér: Mezőmegyeren, a Dohány utcai játszótéren labdafogó háló.

Mikóczy Erika

FEL