Kolozsvár nyert Pécsen

2018. június 18. 15:11 | behir.hu

A Pécsi Országos Színházi Találkozó fődíját a Kolozsvári Állami Színház Ibsen-előadásának ítélték, a legjobb rendező A kaukázusi krétakör című, a budapesti Katona József Színházban bemutatott darabért Székely Kriszta lett, a közönségdíjat pedig a nyíregyházi teátrum kapta. A díszvendég Bálint András Kossuth-díjas művész a záróesten úgy fogalmazott: az idei válogatás merész és erős volt, de érdemes volna több kísérleti produkciót bemutatni a fesztiválon- írja a Magyar Hírlap.

Befejeződött az ez évi, tizennyolcadik Pécsi Országos Színházi Találkozó, a POSZT szombaton. A gálaesten Kucsera Tamás Gergely, a díjazáshoz hozzájáruló Magyar Művészeti Akadémia főtitkára köszöntőjében azt mondta: a fesztivál immár a határon túli színházak találkozója is. Örömtelinek nevezte a távirati iroda tudósítása szerint azt is, hogy itt színészgenerációk egymás mellett vannak a színpadon, az értékelők és a nézők között egyaránt. Hozzátette: széles körű összefogás biztosítja, hogy a fesztivált évről évre nyugodt körülmények között rendezik meg, és kiemelendő, hogy az idén először adták át a fesztivál közönségdíját, ami jelzi, hogy a „színház a közönségé is”. Páva Zsolt, Pécs polgármestere sikeresnek értékelte a találkozót, amelynek célja egymás jobb megismerése, amelyre a város alkalmas helyszín. Felidézte, hogy a POSZT tizennyolc éve alatt voltak pozitív és negatív élmények egyaránt: „mostanra béke van, a szakma egymásra talált, és a közönség is jól fogadta ezt az eseménytelenséget” – fűzte hozzá. Páva Zsolt megjegyezte: a közönség tagjaival beszélgetve találkozott „óvatos kritikával” is, ennek alapján az a véleménye, hogy az előadások válogatóinak nemcsak arra kellene figyelniük, hogy egy előadás mennyire progresszív, korszakalkotó, hanem arra is, hogy a közönség be tudja fogadni azt.

Bálint András Kossuth-díjas színművész, a POSZT díszvendége beszédében egyebek mellett azt mondta, hogy a válogatás merész és erős volt, de érdemes lenne egy kicsit több kísérleti, alternatív produkciót meghívni.

A gálaesten tizenhét díjat adtak át, a legjobb előadásnak járó elismerést a Rosmersholm című Ibsen-dráma színpadra állításával a Kolozsvári Állami Színház kapta. Tompa Gábor igazgató a díj átvétele után azt mondta: a zsűri olyan előadást ismert el, amely nyugtalanító, kényelmetlen, meggyötrő, de az is a színház feladata, hogy „tükröt tartson a természetnek”. A szakmai zsűri által legjobb előadásnak ítélt produkció még két díjat kapott, a Rebecca Westet alakító Imre Évát a legjobb női főszereplő, Andrij Zsoldakot és Daniel Zsoldakot a legjobb díszletért járó díjjal ismerték el. A legjobb rendezésért járó díjat Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház A kaukázusi krétakör című drámájának rendezője kapta, a legjobb férfi főszereplő a darabban Azdakot játszó Kocsis Gergely lett.

A legjobb női mellékszereplő a Radnóti Színház III. Richárd című előadásából Kováts Adél, a legjobb férfi mellékszereplő a kecskeméti Katona József Színház által színre vitt Csárdáskirálynőben Kaucsiánó Bonifác grófot alakító Szemenyei János lett. A legjobb harminc év alatti színésznő Szakács Hajnalka, a debreceni Csokonai Színház művésze lett Csehov Három nővér című drámájában nyújtott alakításáért. Ez a produkció kapta a legjobb színpadi mozgás és térhasználatért, illetve Kozma András a legjobb dramaturgi munkáért járó díját is. A versenyben Danilo Kis-darabbal részt vevő Újvidéki Színház két elismerésben részesült: a Borisz Davidovics síremléke című előadásé lett a legjobb társulati összjáték, Marjan Necaké pedig a legjobb színházi zene díja.

A legjobb jelmezért járó elismerést Nagy Fruzsina, a Katona József Színház A kaukázusi krétakörének és a Radnóti Színház III. Richárdjának jelmeztervezője kapta, a legjobb fényterv díját a zsűri a szintén a III. Richárdban közreműködő Baumgartner Sándornak ítélte oda.

A színészzsűri a legjobb női alakításért járó elismerését Pálmai Annának, a budapesti Katona József Színház színészének, a legjobb férfi alakításért járó díját pedig a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház művésze, Horváth László Attila érdemelte ki. A közönségzsűri szintén a nyíregyházi társulat által színre vitt László Miklós-komédiának, az Illatszertárnak ítélte oda elismerését.

A Színházi Dolgozók Szakszervezetének Básti Lajos-díját Rózsa Krisztián, a Miskolci Nemzeti Színház színésze, a Színházi Dramaturgok Céhének Vilmos-díját Oláh-Horváth Sára Lenni vagy nem című darabja kapta.

 

forrás: Magyar Hírlap

 

További programok »

Kultúra

Krea(k)tív szemléletek: A kreativitás összeköti a világot

Sorozatunkban kreatív alkotókkal beszélgetünk a szakmájukat érintő kérdésekről. A gondolat közvetítéséhez egyéni szemléletmódra van szükség, amit számos, lényegtelennek tűnő technikai lépés előz meg. Alábbi beszélgetésünkben egy soproni kreatív alkotót kérdezünk, aki alkotás nélkül el sem tudja képzelni életét.
2020. október 28. 16:23
FEL