Kolozsvár nyert Pécsen

A Pécsi Országos Színházi Találkozó fődíját a Kolozsvári Állami Színház Ibsen-előadásának ítélték, a legjobb rendező A kaukázusi krétakör című, a budapesti Katona József Színházban bemutatott darabért Székely Kriszta lett, a közönségdíjat pedig a nyíregyházi teátrum kapta. A díszvendég Bálint András Kossuth-díjas művész a záróesten úgy fogalmazott: az idei válogatás merész és erős volt, de érdemes volna több kísérleti produkciót bemutatni a fesztiválon- írja a Magyar Hírlap.

Befejeződött az ez évi, tizennyolcadik Pécsi Országos Színházi Találkozó, a POSZT szombaton. A gálaesten Kucsera Tamás Gergely, a díjazáshoz hozzájáruló Magyar Művészeti Akadémia főtitkára köszöntőjében azt mondta: a fesztivál immár a határon túli színházak találkozója is. Örömtelinek nevezte a távirati iroda tudósítása szerint azt is, hogy itt színészgenerációk egymás mellett vannak a színpadon, az értékelők és a nézők között egyaránt. Hozzátette: széles körű összefogás biztosítja, hogy a fesztivált évről évre nyugodt körülmények között rendezik meg, és kiemelendő, hogy az idén először adták át a fesztivál közönségdíját, ami jelzi, hogy a „színház a közönségé is”. Páva Zsolt, Pécs polgármestere sikeresnek értékelte a találkozót, amelynek célja egymás jobb megismerése, amelyre a város alkalmas helyszín. Felidézte, hogy a POSZT tizennyolc éve alatt voltak pozitív és negatív élmények egyaránt: „mostanra béke van, a szakma egymásra talált, és a közönség is jól fogadta ezt az eseménytelenséget” – fűzte hozzá. Páva Zsolt megjegyezte: a közönség tagjaival beszélgetve találkozott „óvatos kritikával” is, ennek alapján az a véleménye, hogy az előadások válogatóinak nemcsak arra kellene figyelniük, hogy egy előadás mennyire progresszív, korszakalkotó, hanem arra is, hogy a közönség be tudja fogadni azt.

Bálint András Kossuth-díjas színművész, a POSZT díszvendége beszédében egyebek mellett azt mondta, hogy a válogatás merész és erős volt, de érdemes lenne egy kicsit több kísérleti, alternatív produkciót meghívni.

A gálaesten tizenhét díjat adtak át, a legjobb előadásnak járó elismerést a Rosmersholm című Ibsen-dráma színpadra állításával a Kolozsvári Állami Színház kapta. Tompa Gábor igazgató a díj átvétele után azt mondta: a zsűri olyan előadást ismert el, amely nyugtalanító, kényelmetlen, meggyötrő, de az is a színház feladata, hogy „tükröt tartson a természetnek”. A szakmai zsűri által legjobb előadásnak ítélt produkció még két díjat kapott, a Rebecca Westet alakító Imre Évát a legjobb női főszereplő, Andrij Zsoldakot és Daniel Zsoldakot a legjobb díszletért járó díjjal ismerték el. A legjobb rendezésért járó díjat Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház A kaukázusi krétakör című drámájának rendezője kapta, a legjobb férfi főszereplő a darabban Azdakot játszó Kocsis Gergely lett.

A legjobb női mellékszereplő a Radnóti Színház III. Richárd című előadásából Kováts Adél, a legjobb férfi mellékszereplő a kecskeméti Katona József Színház által színre vitt Csárdáskirálynőben Kaucsiánó Bonifác grófot alakító Szemenyei János lett. A legjobb harminc év alatti színésznő Szakács Hajnalka, a debreceni Csokonai Színház művésze lett Csehov Három nővér című drámájában nyújtott alakításáért. Ez a produkció kapta a legjobb színpadi mozgás és térhasználatért, illetve Kozma András a legjobb dramaturgi munkáért járó díját is. A versenyben Danilo Kis-darabbal részt vevő Újvidéki Színház két elismerésben részesült: a Borisz Davidovics síremléke című előadásé lett a legjobb társulati összjáték, Marjan Necaké pedig a legjobb színházi zene díja.

A legjobb jelmezért járó elismerést Nagy Fruzsina, a Katona József Színház A kaukázusi krétakörének és a Radnóti Színház III. Richárdjának jelmeztervezője kapta, a legjobb fényterv díját a zsűri a szintén a III. Richárdban közreműködő Baumgartner Sándornak ítélte oda.

A színészzsűri a legjobb női alakításért járó elismerését Pálmai Annának, a budapesti Katona József Színház színészének, a legjobb férfi alakításért járó díját pedig a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház művésze, Horváth László Attila érdemelte ki. A közönségzsűri szintén a nyíregyházi társulat által színre vitt László Miklós-komédiának, az Illatszertárnak ítélte oda elismerését.

A Színházi Dolgozók Szakszervezetének Básti Lajos-díját Rózsa Krisztián, a Miskolci Nemzeti Színház színésze, a Színházi Dramaturgok Céhének Vilmos-díját Oláh-Horváth Sára Lenni vagy nem című darabja kapta.

 

forrás: Magyar Hírlap

 

Megosztás:

Címke: ,