Kocsi után kötözve húzták azt, aki nem fizetett

2016. május 9. 07:50 | Fekete Kata

Vádat emelt az Orosházi Járási Ügyészség azzal a 47 éves orosházi férfival és feleségével, egy 43 éves orosházi nővel szemben, akik uzsorakölcsönök nyújtása révén éveken keresztül szipolyoztak legalább hat embert.

A vádlottak semmitől nem riadtak vissza. Az egyik sértettet, aki az egyik hónapban nem akarta a teljes munkabérét odaadni a házaspárnak, azzal fenyegették meg, úgy megverik, hogy intenzív osztályra kerül. Egy másik sértettet pedig kifejezetten „csicskáztattak”: éveken keresztül arra kényszerítettek, hogy az Orosháza, Sámsoni utcai házukban tartózkodjon és ott munkát végezzen minimális ellátás fejében. Nem engedték haza, amikor pedig a sértett elszökött, utánamentek, megpofozták és őt, valamint édesanyját a kocsijuk után kötötték, úgy húzták őket. 

A Békés Megyei Főügyészségtől megtudtuk, a vádirati tényállás szerint az orosházi házaspár főfoglalkozásként hulladékgyűjtéssel foglalkozott. Már évekkel korábban arra a rendszeres és jogtalan haszonszerzést biztosító megélhetési formára rendezkedtek be, hogy környezetükben élő hátrányos helyzetű, rossz anyagi körülmények között élő, befolyásolható személyeket „uzsoráztattak”. A módszerük lényege az volt, hogy a vádlottak a rendkívül szűkös anyagi helyzetben lévő rászorult személyeknek egy hónapra pénzkölcsönt nyújtottak a kölcsön felvevőjére nézve kirívóan súlyos hátrányt jelentő havi száz százalékos kamatra. A következő hónap elején a kölcsönvevőtől az alapkölcsön kétszeresét követelték, de a követelt összeg felét, azaz az eredeti kölcsön összegét a kölcsönvevőnek „visszaadták”, ismét havi száz százalékos kamatra. Így a rászorultak eladósodottságát folyamatosan, évekig fenntartották. A vádlottak e módszerük eredményeként a mindössze egy alkalommal nyújtott kölcsönösszeg fejében, minden hónapban az alapkölcsön összegével megegyező összegű rendszeres pénzjáradékot szedtek. Volt olyan sértett, aki 50 ezer forintos kölcsönre öt és fél év alatt összesen 4,3 milliót fizetett vissza a vádlottaknak.

Az Orosházi Járási Ügyészség az előzetes letartóztatásban lévő házaspárt súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolás bűntettével, két rendbeli, a sértett sanyargatásával elkövetett személyi szabadság megsértésének bűntettével, valamint öt rendbeli üzletszerűen elkövetett uzsora-bűncselekmény bűntettével vádolja, a halmazati büntetés mértéke 2-12 évig terjedő szabadságvesztés büntetés. A járási ügyészség a vádlottakkal szemben börtönbüntetés kiszabására tett indítványt, valamint arra, hogy mellékbüntetésként a bíróság tiltsa el őket a közügyek gyakorlásától. A sértettek a nyomozás során kérték káruk megtérítését, a járási ügyészség ezen igényeket alaposnak találta, ezért azt indítványozta, hogy a bejelentett polgári jogi igényeknek a bíróság adjon helyt. Az eljárás az Orosházi Járásbíróság előtt folytatódik.

 

FEL