Egyre több embert érint a klímaszorongás

2020. február 4. 16:26 | Gyemendi Réka

Érzelmi hatásai is vannak a klímaváltozásnak, ugyanis egyre többen szenvednek az úgynevezett klímaszorongástól. A globális felmelegedés valós probléma, ennek negatív hatásai és lehetséges következményei pedig sok emberben keltenek félelmet.

December elején 10 fát ültetett el a Tolnai utcai füves területre a Hatavnezer Fa Egyesület az Unicon Zrt. segítségével, az akcióban pedig a BSZC Kós Károly Szakgimnázium és Szakközépiskola tanulói is segédkeztek. Összefogással az egyesület kezdeményezésére 450 nyárfa csemetét is elültettek, amelyre egy békéscsabai felajánló adott lehetőséget a saját területén. 

A Hatvanezer Fa Egyesület célja a környezetvédelmi tevékenység és annak minél szélesebb körben való megismertetése a békéscsabai lakossággal. A klímaszorongással kapcsolatban az egyesület elnökét is megkérdeztük.

 

 

– A Hatvanezer Fa Egyesület, vagyis mi ez ellen szeretnénk tenni. Tapasztaljuk a klímaváltozás miatti aggodalmakat, de mindez nagyon hamar el tud múlni, hogy ha az emberek kijönnek a szabadba és például a fákkal foglalkoznak. Makkot gyűjtenek, jönnek, segítenek vetni vagy fát ültetni. Szerintem minél közelebb vagyunk a természethez, minél többet teszünk a környezet megóvásáért, annál inkább csökkennek ezek a félelmek, vagy akár meg is szűnnek – ismertette Ulbert Zoltán, az egyesület elnöke.

Békéscsaba diákpolgármestere, Kovács Ákos úgy látja, hogy a fiatalok körében mindenki érzi a klímaváltozás negatív hatásait, például a nem szokványos időjárás miatt. Ákos otthon és iskolájában is aktívan szeretne tenni a környezet megóvásáért.

– Zavart, hogy az iskolámban mindenki a kommunális szemétgyűjtőbe dob mindent, azt is, amit lehetne külön műanyag- vagy papírgyűjtő kukába dobni. Sikerült ezzel kapcsolatban az igazgató urat és a diáktársaimat is meggyőzni, és közös erőforrásokból vettünk szelektív hulladékgyűjtő kukákat mind a húsz tanterembe, valamint a folyosókra, és szeptembertől használatba is vettük ezeket – ismertette a diákpolgármester. 

Békéscsaba első hulladékmentes boltjának tulajdonosa is arról beszélt, hogy tapasztalja magán a klímaszorongást. Szerinte is csak akkor múlik el ez az érzés, ha az ember mindent megtesz a környezetéért, amit tőle telik. Kiemelte: már nem elég az, ha nem szemetelünk, az lenne a legfontosabb, hogy ne is termeljünk szemetet.

Galéria

– Apró, kis lépésekben kell elkezdeni, nem szabad mindent egyszerre megváltoztatni az életünkben. Például kezdhetjük azzal, hogy nem veszünk palackozott vizet, ugyanis Magyarországon az egyik legjobb az ivóvíz. Folyik a csapból, nem kell műanyag flakonban megvenni, mert semmivel nem vagyunk vele előrébb. Ha ez megvan, akkor áttérhetünk a vászonszatyrokra. Ez sem egy nagy erőfeszítés, hogy mindig legyen nálunk, így nem vesszük le a nylonzacskót és a műanyag szatyrot a boltban. A következő fontos lépés, hogy helyi termékeket vásárolunk. Itt, Békés megyében nagyon könnyű dolgunk van, hiszen van egy szuper piacunk és rengeteg helyi termelő van – osztotta meg velünk Pocsaji Csilla, a TeBe Hulladékmentes bolt tulajdonosa.

A témával kapcsolatban felkerestünk egy iskolapszichológust is, aki elmondta: tapasztalatai szerint kevés embert érint még a klímaszorongás, akit mégis, az alapvetően is hajlamosabb erre az állapotra. Fajzi György kiemelte: ha tehetetlennek érezzük magunkat egy veszélyhelyzettel szemben, ez akkor alakul ki. Vannak azonban megküzdési módok.

 

 

– Elsősorban meg kell határozni, hogy mi váltotta ki a szorongást, azt, hogy mitől fél az ember, és ezek ellen a dolgok ellen kell tenni. Ki kell alakítani egy olyan tervet, egy olyan életmódot, amelyek ezt a veszélyt csökkentik az ember életében. Ez az egyik megküzdési lehetőség. A másik, hogy minél több embernek mondjuk, meséljük el, hogy ők hogy látják a dolgokat – ismertette a pszicholóhus.

A szakember hozzátette: a klímaszorongás azzal is csökkenthető, ha az ember aktívan cselekedni kezd a klímavédelemért. Ezt megteheti saját környezetében életmódváltással, vagy úgy, ha olyan szervezeteket támogat, amelyek a klímaváltozás ellen küzdenek.

Erős szorongás esetén természetesen fontos szakember segítségét is kérni, aki segít új megküzdési módokat kialakítani, ezáltal hatékonyabban tudjuk legyőzni félelmeinket.

További programok »

FEL