Klímabarát település lett Szarvas

2020. november 24. 10:27 | Vincze Attila

Első helyezést ért el Szarvas Város Önkormányzata a Klímabarát Települések Szövetségének pályázatán a Kis- és középvárosok kategóriában. Az ünnepélyes díjátadóra azonban 2021. tavaszáig még várni kell.

A Klímabarát Települések Szövetsége az élhető és fenntartható települési környezetért folytatott kampányban hirdetett pályázatot a Klímabarát díj elnyerésére.

A pályázaton csak települési önkormányzatok indulhattak. A díjazott önkormányzatok olyan klímatudatos, a fenntartható fejlődés gyakorlati megvalósítása iránt elkötelezett települések, amelyek már rendelkeznek példaértékű, jó gyakorlatokkal, intézkedésekkel, beruházásokkal vagy stratégiákkal. Tevékenységük hozzájárul a fenntartható fejlődéshez, a természeti erőforrások fenntartható használatához, ezáltal természeti örökségeink megőrzéséhez.

A versenyen négy kategóriában (fővárosi kerületek, megyei jogú városok, kis- és középvárosok, községek) hirdettek győztest. Szarvas a Kis és középvárosok kategóriájában ért el első helyezést, ami egy úgynevezett „adaptációs best practice különdíj”.

A pályázati kiírás alapján a szövetség két fődíjat ajánlott fel. Az egyik egy promóciós videó, amelynek részeként bemutatják a város önkormányzatának klímavédelmi tevékenységeit, illetve emellé még egy 10 órás szakértői tanácsadást is biztosítanak.

A Klímabarát Díj nyerteseinek járó oklevelet, beltéri díjat és kültéri plakettet a tervek szerint 2021. tavaszán egy ünnepélyes díjátadó konferencia során vehetik át a települések.

FEL