Kitüntetést kapott a csabai közgyűléstől a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar

2019. szeptember 20. 14:57 | behir

Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének Elismerése kitüntetést kapott csütörtökön a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar.

A Békéscsabai Szimfonikus Zenekart 1959 őszén alapította meg Sárhelyi Jenő, a Bartók Béla Zeneiskola akkori igazgatója. A zenekar első karmestereként irányította az iskola tanáraiból, felsőbb évfolyamos növendékekből, illetve amatőr zenészekből álló zenekart, amelyet az első zeneiskolai házi hangversenyek után 1960-tól rendszeresen szerepeltetett a Filharmónia is. Nagy szimfonikus zenekarrá 1971-ben, Jancsovics Antal karmesteri működése idején vált az együttes.

A művészeti közösség tagjai idővel a megye településeinek legjobb zenetanárai lettek, akik amellett, hogy hivatásnak tekintik az ifjúság zenei nevelését, nem váltak meg az aktív előadóművészi tevékenységtől sem. Közülük többen már évtizedek óta a zenekar szolgálatába állítják mesterségbeli tudásukat, és egyre többen vannak azok a fiatalok is, akik pályakezdőként a megyébe visszatérve fontosnak tartják a zenekar fejlődését, intenzív kultúraközvetítő szerepét.

A zenekar repertoárja a zeneirodalom széles skáláját öleli fel, amelyben a barokktól a XX. századi zenéig számos versenymű, szimfónia, oratorikus mű, szvit, kamaraegyüttesekre írt darab megtalálható. Több ősbemutató és magyarországi bemutató fűződik az együttes nevéhez.

A régió rendszeres hangversenylátogatóinak zenei igényét változatos műsor és repertoárral elégítik ki. Hangversenyeiket neves karmesterek és vendégművészek közreműködésével szervezik, ami hozzájárul a zenészek szakmai fejlődéséhez is.

Az elmúlt évtizedek során hazánk településein kívül számos európai ország, valamint Japán hangversenytermeiben is sikeres koncerteket hallhatott a közönség az együttes tolmácsolásában. A zenekar értékeit nemzetközi hírű karmesterek, szólisták, versenyek rangos díjai, hazai és külföldi vendégszereplések kritikái, valamint a közönség szeretete ismerte el eddig.

2007-től komoly lendületet hozott az új művészeti vezető, karmester, Somogyi-Tóth Dániel személye, akinek a vezetésével, félhivatásos együttesként olyan sikereket könyvelhettek el, mint a Prima-díj 2008-ban, olyan elismert helyeken léphettek közönség elé, mint a Művészetek Palotája, az Angolkisasszonyok Temploma vagy a Szent István Bazilika.

A 2012-es évtől a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar fő támogatója Békéscsaba város lett, amely az anyagi segítség mellett 2013-tól próbahelyet is biztosít az együttes számára a Csabagyöngye Kulturális Központban. Az azóta eltelt időszakban számos izgalmas fúzió született, többek közt a Muzsikás Együttes, Illényi Katica vagy a Hot Jazz Band zenekar közreműködésével.

Évköszöntő hangversenyük, valamint a Tavaszi Fesztivál során adott koncertjük mellett rendszeres fellépői a Békés-Tarhosi Zenei napoknak, és a Csabai Nyár is a szimfonikusok Szent István téri hangversenyével zárul évről-évre.

A zenekar szakmai munkáját jelenleg Uhrin Viktor művészeti vezető és a működtető egyesület elnöke Sándor Ottó irányítják, Gál Tamás Liszt-díjas karmester gyakori közreműködésével.

Az idén fennállásának 60. évfordulóját ünneplő Békés Megyei Szimfonikus Zenekar magas színvonalú kulturális, művészeti tevékenysége alapján Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének Elismerése kitüntetésben részesült.

További programok »

FEL