Kitört az országban az influenzajárvány – Békés megye még tartja magát

2016. február 5. 07:06 | Zsíros András

Megkezdődött az influenzajárvány az Országos Epidemiológiai Központ legfrissebb jelentése szerint. A múlt heti összesített magyarországi adatok csaknem kétszer annyi megbetegedésről adtak számot, mint egy héttel korábban. Békés megyében lassan emelkedik az orvoshoz fordulók száma, de járványról még nem beszélhetünk.

Január óta egyre többen keresik fel háziorvosukat felső-légúti panaszokkal. A vírusos fertőzést ritkán kezelik gyógyszeres terápiával, hatásosabb a megelőzés: a C-vitamin, immunerősítők szedése és a védőoltás. Az oltóanyag hatékonyságát és a vírus jelenlétét az erre kiválasztott háziorvosi körzetekben külön is vizsgálják. A békéscsabai 6. számú körzet rendelőjében például hetente három 65 év alatti betegtől, az ennél idősebbek esetében pedig mindenkitől mintát vesznek, akik a tünetek alapján fertőzöttek lehetnek. „Orrgarat-váladék mintákat kell vennünk, majd elszállítják Budapestre, és vírus-szerológiai vizsgálatot végeznek ezekből a kenetekből” – mondta el Dr. Szilágyi Annamária háziorvos.

Eddig hat megyében, illetve Budapesten mutatták ki ezekben a mintákban az influenza-vírus valamelyik változatának jelenlétét. A százezer lakosra vetített megbetegedések száma országosan több mint másfélszeresére nőtt egy hét alatt, ám ebben területenként jelentős eltérések is mutatkoznak. Békés megyében alig emelkedett, míg például Nógrád megyében több mint húszszor annyian fordultak orvoshoz influenza-szerű tünetekkel a múlt héten, mint egy héttel azelőtt.

Klimentné Keszthelyi Magdolna, a Békés Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának epidemiológusa szerint a megbetegedések gyakorisága eddig alacsonyabb a tavalyinál. Akkor ugyanis már az év harmadik hetében megugrott ez a szám, elérve a járványküszöböt, majd a következő héten már ennek többszörösét is meghaladta. Mint elmondta, ez a küszöb százezer lakosonként 150 beteg előfordulásánál húzódik, ám ez a megyében az elmúlt héten alig több mint száz fő volt, míg egy héttel azelőtt 80 körül alakult.

A jelenlegi tendenciát alapul vevő becslések szerint két-három hét múlva várható, hogy az influenzajárvány Békés megyében is megjelenik. A szakértők hangsúlyozzák: még most sem késő beadatni a védőoltást. Ezt a 60 év felettiek, illetve a krónikus betegségben szenvedők ráadásul térítésmentesen igényelhetik háziorvosuknál.

FEL