Kiskorúnak is adott el herbált a sarkadi drogárus

2022. július 6. 06:33 | behir.hu

Kereskedéssel elkövetett és tizennyolcadik életévét be nem töltött személynek új pszichoaktív anyag átadásával elkövetett új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette miatt emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészség egy 33 éves büntetlen előéletű sarkadi férfi ellen, aki „herbállal” kereskedett Sarkadon. Vádat emeltek 35 éves, szintén büntetlen előéletű sarkadi segítője, illetve egy tiszaföldvári pár – egy 45 éves nő és 55 éves férfi – ellen is, akiktől a bódító hatású anyagot vásárolta.

A 33 éves sarkadi férfi a vádbeli időszakban nem rendelkezett állandó munkahellyel, rendszeres jövedelemmel, a kábító hatású anyaggal történő kereskedésből élt – olvasható a Békés Megyei Főügyészség kötleményében. Mint írják, 2016 júniusától „herbál” elnevezésű új pszichoaktív anyagot szerzett be ismeretlen helyről és személyektől, amelyeket a lakóhelyén árult anyagi haszonszerzés céljából vevőinek, köztük egy 18. életévét be nem töltött sarkadi fiúnak is. 2019 júniusától 2020. június 4-ig heti rendszerességgel, Tiszaföldváron szerezte be az új pszichoaktív anyagot, amelyet a tiszaföldvári pár ismeretlen helyről és személytől szerzett be, amelyet a sarkadi férfinak adtak el. A pár tudta, hogy a kábító hatású anyagot Sarkadon állandó vevőkörnek teríti a 33 éves férfi. A terhelt a drogot telefonon rendelte meg a tiszaföldvári pártól, amelyért a 35 éves segítőjével együtt, annak autójával utaztak el, de olyan is előfordult, hogy megbízásából segítője egyedül ment átvenni a megrendelt anyagot. 

Egy év leforgása alatt a sarkadi férfi legalább 2 millió 600 ezer forintot fizetett a tiszaföldvári párnak az új pszichoaktív anyagért, míg ő maga a „herbál” árusításából legalább 8 millió 500 ezer forinttal gazdagodott.

A járási ügyészség a terheltek beismerése esetére mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a szerrel kereskedő terhelteket – így a 33 éves sarkadi férfit és a tiszaföldvári pár mindkét tagját – végrehajtandó börtönbüntetésre ítélje és tiltsa el őket a közügyek gyakorlásától. Ezen felül a sarkadi férfival szemben 11 millió 100 ezer erejéig, míg a tiszaföldvári pár tagjaival szemben egyenként 1 millió 300 ezer forint erejéig rendeljen el vagyonelkobzást. A bűncselekményt bűnsegédként megvalósító 35 éves sarkadi férfival szemben az ügyészség indítványa próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására irányul.

További programok »

FEL