Ezekre figyeljen, ha a kertben dolgozik!

2020. október 28. 18:52 | Tóth Bianka

Az ősz számos lehetőséget tartogat magában. Igaz, a gyümölcsök és zöldségek betakarítása nagyrészt már megtörtént, de nem árt előkészíteni a talajt a következő szezonra.

Bár a legtöbb zöldség és gyümölcs betakarítása már megtörtént, az októberi-novemberi időszakban is tartogat kincseket a föld. A Kondorosi Kertbarát Kör elnöke elmondta, hogy a sárgarépa, a petrezselyem, a késői burgonya, a sütőtök és a fűszerpaprika mind olyan növények, melyenknek még most is tart a szezonja. Ilyenkor érik még a késői alma és körte, illetve a faiskolák is ilyenkor termelik ki a fákat.

A betakarítás után azonban nem dőlhet hátra a kertész. Hovanecz András elmondta, hogy a talajt elő kell készíteni a következő szezonra.

– Miután lekerül a növénykultúra, megkezdődik a föld megmunkálása: a tárcsázás, talajmegmunkálás, majd pedig a tápozás, a tápanyag visszapótlása. A trágya elengedhetetlen a talaj és a később talajban fejlődő növények számára. Végül pedig a szerves tápanyagot be is kell dolgozni a talajba – fogalmazott megkeresésünkre.

Vannak olyan növények, melyeket már ősszel el lehet vetni, ilyen például az áttelelő vöröshagyma, az őszi mák, a petrezselyem (így már kora tavasszal friss petrezselymünk lehet). A kertbarát kör elnöke ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy érdemes lehet vetésforgót alkalmazni és pihentetni a talajt.

– Házi kiskertekben már az is elegendő lehet, hogy a korai növénykultúra után nem vetjük be a talajt és így tud pihenni. Kalászost is vethetünk, ami után a talaj ismét pihen – mondta a szakember, aki hozzátette, hogy a talaj pihentetése mellett a tápanyagok pótlása is szükséges. Ősszel a szerves trágya bejuttatása mellett foszfor és kálium, tavasszal pedig nitrogén és nyomelemek bejuttatása lehet szükséges.

Egyre több lehetőség nyílik a kezdő- vagy hobbikertészek számára. Sok áruház kínál különböző kerti eszközöket, szerszámokat, amelyek bár hasznosak és sok esetben megkönnyítik a munkát, veszélyeket is hordozhatnak magukban. Hovanecz András azt javasolja, hogy minden esetben tartsuk be az utasításokat és a szabályokat, amelyek a gépekre, eszközökre nézve mindig mások. Fontos például a rendeltetésszerű használat. Hozzátette, hogy ezek általában hobbi eszközök, ezért ne akarjunk ipari mennyiségű terméket feldolgozni velük. A munka végeztével pedig karbantartás és megfelelő tárolás szükséges minden géphez.

– További javaslat és tapasztalat, hogy a könnyebb munkálatokba érdemes bevonni a családot, a gyerekeket. Például a gallyak összegyűjtése, a levágott fák elpakolása, ezek mind a jövőképüket erősítik és közben a kert szeretetét és a munka alázatát is megtanulják – összegzett. 

Nagy öröm, hogy egyre többen veszik a fáradságot és teszik szebbé, esztétikusabbá a környezetüket. Sokan a kerti munkával "pihenik ki" a mindennapi stresszt - zárta gondolatait a szakember.

FEL