Kirándulási tilalom – Érdemes egyeztetni a természetjárást

2021. október 28. 07:00 | Erdei-Kovács Zsolt

A Békés megyei erdőszéleken több helyen belépést tiltó táblákat helyeztek el azért, hogy a vadászati szezonban megóvják a kirándulókat. A figyelemfelkeltést szolgáló táblák egyértelműek, azért mégis van mód túrázásra. Ez ügyben azonban feltétlenül érdemes egyeztetni az adott terület illetékesével.

A szanazugi üdülőövezet közkedvelt kirándulóhely. Sok más erdőhöz hasonlóan ide is tettek ki tiltótáblákat, amelyeken az olvasható, hogy ez bizony üzemi vadászterület, ezért idegeneknek tilos és életveszélyes belépni. A figyelmeztetést nem árt komolyan venni, mert a vadászathoz használt lőfegyverek komoly sérüléseket tudnak okozni, halálosak is lehetnek. A dámszarvas vadászati szezonja október elején kezdődött, ebben az időszakban napi gyakoriságúak a szervezett vadászatok.

Az őszi erdő csodálatos világa nyilvánvalóan nem csupán a vadászokat ejti rabul, azok is szívesen bóklásznak itt, akik nem méretes trófeára, csupán kellemes élményekre, természetjárásra vágynak. A Dalerd Zrt. kezelésében lévő területeken, például a már említett szanazugi sávnál is külön táblákkal figyelmeztetik a túrázókat, hogy az adott területre nem ajánlatos belépni, ez már több éves gyakorlat, nem ebben az esztendőben vezették be.

 

Nem érdemes letérni a kijelölt ösvényekről és ajánlott élénk színű ruhát viselni

 

Fazekas József termelési vezérigazgató-helyettes arról adott tájékoztatást, hogy hiába a figyelmeztető táblák, azokat rendszeresen leverik, megrongálják, sőt, van, aki elviszi és például hólapátként hasznosítja. A vezérigazgató-helyettes azt kéri a túrázóktól, hogy előzetesen tájékozódjanak, egyeztessenek.

– Érdemes a Dalerd Zrt. honlapját vagy éppen a turistautak.hu oldalt felkeresni, amelyen pontos információkat lehet találni a konkrét vadászati időszakokkal összefüggésben – mondta.

A turista forgalom korlátozása természetesen nem jelent teljes kitiltást, a helyi erdész, vadász tud arról pontos információkat adni, hogy mikor tartanak szervezett vadászatokat. Azonban nem csupán a vadászat, hanem a fakitermelés is veszélyes lehet, erről sem árt információkkal rendelkezni. Ahol ilyen, erdészeti, vadászati veszélyhelyzet nem áll fenn, ott minden korlátozás nélkül látogatható az erdő – hangsúlyozta Fazekas József.

 

Az őszi erdő csodái sokakat vonzanak

 

A Délalföldi Erdészeti Zrt. Csongrád-Csanád és Békés megyében összesen közel 30 ezer hektáron folytat erdőgazdálkodási és nagyjából hasonló méretű területen vadászati tevékenységet.

– A szanazugi erdőben mintegy 250 dámszarvas található – minderről már Dézsi Ferenc, a remetei erdész és vadászkerület vezetője adott tájékoztatást, aki azt is ismertette, hogy a kirándulók nem csupán a saját testi épségüket kockáztatják az ösvényekről letérve, hanem a szaporodási időszakban a vadakat is megzavarhatják.

Aki balesetmentesen, jó élményekkel gazdagodva szeretne kirándulni, jól teszi, ha vadászati szezonban megkeresi a terület illetékesét – javasolta Dézsi Ferenc, kiemelve: a szanazugi túrát megelőzően érdemes tőle érdeklődni, az időpontegyeztetés eddig mindig sikerült. A vadászatok többnyire kora hajnaltól délelőttig, valamint kora délutántól késő estig folyamatosan zajlanak. Dézsi Ferenc aláhúzta, semmiképpen nem ajánlott terepszínű ruhában túrázni, ebben az esetben a minél élénkebb szín a nyerő, azért, hogy messziről észre lehessen venni a túrázót.

 

Galéria

További programok »

Itthon

Vetélkedővel hozták közelebb az egészségügyet a középiskolásokhoz

A Szenvedélyünk az egészség elnevezésű vetélkedőt 28 évvel ezelőtt találták ki a Békéscsabai Védőnői szolgálat munkatársai azért, hogy a középiskolán kívül is hasznos információhoz juttassák a fiatalokat. A rendezvénynek idén a Csabagyöngye Kulturális Központ adott otthont, két év kihagyást követően.
16:54
FEL