A tapintás és a meleg érzékelése elengedhetetlen a túlélésünkhöz, ez alapozza meg a körülöttünk lévő világgal való kapcsolatunkat. Bár a hétköznapi életben természetesnek vesszük ezeket az érzékeinket, azonban David Julius és Ardem Patapoutian felfedezését megelőzően nem tudtuk, mi és hogyan indítja be azokat az idegi impulzusokat, amelyek a hő- s a nyomás érzékeléséért felelnek.
David Julius a paprikában lévő és égető érzést okozó kapszaicint hívta segítségül ahhoz, hogy megkeresse a bőr idegvégződéseiben azokat az érzékelőket, amelyek a hőre reagálnak. Ardem Patapoutian nyomásérzékeny sejteket használt ahhoz, hogy feltárja a bőrünkben és a belső szerveinkben lévő, addig ismeretlen típusú mechanikai szenzorokat. E felfedezésekből azután villámgyorsan újabb kutatások indulhattak ki, amelyek révén egyre jobban megértettük, miként érzékeljük a meleget, a hideget, és a mechanikai ingereket. A két díjazott azt az összekötő kapcsot találta meg, amely az érzékszerveink és a külvilág közt fennáll.
David Julius 1955-ben született New Yorkban (USA), jelenleg a Kaliforniai Egyetemen (San Francisco) dolgozik. Ardem Patapoutian 1967-ben Bejrútban (Libanon) született, a díj elnyerésekor a kaliforniai Howard Hughes Orvosi Intézetben és a szintén kaliforniai Scripps Kutatóintézetben dolgozik.
Forrás: ng.hu