Kínából érkező pszichoaktív anyaggal kereskedők ellen emeltek vádat Békéscsabán

2017. augusztus 23. 14:15 | Papp Ádám Sándor

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság által vezetett sikeres nyomozás számolta fel azt a legalább másfél éven át új pszichoaktív anyaggal kereskedő országos hálózatot működtető bűnszervezetet, amelynek 13 tagja ellen emelt vádat a Békéscsabai Járási Ügyészség.

A bűnszervezetet irányító két abonyi férfi 2015 januárjától 2016 júniusáig Kínából rendelt közel 50 millió forintért jelentős mennyiségű új pszichoaktív anyagot tartalmazó porokat, kristályos anyagokat, növényi törmelékeket és tablettákat. A két vádlott a bűnszervezet további három tagja részére, Szombathelyre és Békéscsabára küldte el a Kínából megszerzett illegális anyagot. A békéscsabai férfi végleges használat céljából az új pszichoaktív anyagot tartalmazó növényi törmeléket acetonnal és orvosi zilizzel összekeverte, majd azt a bűnszervezetet irányító egyik vádlott postai úton az ország területén maga értékesítette, vagy Szombathelyre továbbította társai részére.

 

 

A bűnszervezet vezetőihez közvetlenül kapcsolódó vádlottak további személyeket vontak be az új pszichoaktív anyag értékesítésébe, így békéscsabai, szarvasi, sarkadi, szeghalmi és szombathelyi terheltek is részt vettek a hálózat működésében, és a végső fogyasztók részére jellemzően ők tették elérhetővé az illegális szereket.

A nyomozó hatóság a fokozott ügyészi felügyelet mellett folyó alapos és szerteágazó nyomozás eredményeként a kereskedő hálózat három szombathelyi elkövetőjéhez köthető 31 olyan személyt derített fel, akik huzamosabb időn keresztül új pszichoaktív anyagot vásároltak. A békéscsabai vádlottaktól nyolc személy vásárolt új pszichoaktív anyagot, míg Sarkadon legalább 13 fogyasztó részére értékesített a hálózat tagja ilyen szert. A két szarvasi vádlott, akik anya-lánya kapcsolatban állnak egymással, legkevesebb négy személynek adta el a hálózat békéscsabai tagja által részükre értékesített új pszichoaktív anyagot. A szervezet mezőberényi tagja közel fél éven keresztül helyi és mezőtúri szórakozóhelyeken, valamint Szeghalomban is terítette az illegális szert.

A bűnszervezet két vezetője 11 bankszámlát használt, amelyekre a vásárlók az új pszichoaktív anyagok vételárát befizették, a bűncselekmény elkövetésének ideje alatt több mint 121 millió forintot. Ezen túlmenően a további vádlottak is jelentős haszonra tettek szert az új pszichoaktív anyag értékesítéséből.

A Békéscsabai Járási Ügyészség a terhelteket kereskedéssel elkövetett új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntettével vádolja, amelyet hét vádlott bűnszervezetben, további három vádlott bűnszövetségben követett el. A legsúlyosabb büntetés, egy évtől tíz évig terjedő fegyházbüntetés, a bűnszervezet irányításában résztvevő vádlottakkal szemben szabható ki, azonban a többi vádlott cselekménye is két évtől nyolc évig, illetve egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett. A járási ügyészség egy vádlott kivételével végrehajtandó szabadságvesztés kiszabására és a bűncselekményből származó vagyonra nézve vagyonelkobzásra tett indítványt a Békéscsabai Járásbírósághoz. Az eljárás folytatását öt vádlott előzetes letartóztatásban várja.

Forrás: ugyeszseg.hu

További programok »

Kék hírek

FEL