KIM: kilenc éve nem tanultak ilyen sokan a felsőoktatásban

2023. november 19. 09:23 | behir.hu

Lezárult az őszi hallgatói statisztikai adatgyűjtés, 2014 óta az idén a legmagasabb a hallgatói létszám a felsőoktatásban az Oktatási Hivatal felsőoktatási információs rendszerének legfrissebb adatai szerint - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium.

A tájékoztatás szerint idén 33 százalékkal nőtt a felsőoktatásba felvettek száma tavalyhoz képest.

Azt írták, hogy az intézmények 106 691 diákot vettek fel, tízből csaknem nyolc tanuló állami ösztöndíjjal kezdte meg tanulmányait, ez azt jelenti, az állam átlagosan fejenként hatmillió forintot biztosít a tanulmányaikra, a teljes képzési időre vetítve.

Míg 2010-ben a hallgatók 70 százaléka jutott be államilag finanszírozott helyre, ma ez az arány mintegy 80 százalék - hangsúlyozták, hozzátéve, ez Európában is kimagasló, és világszinten is ritka.

Idézték a közleményben Hankó Balázs innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkárt, aki a kormány céljának nevezte, hogy 2030-ra legalább egy magyar egyetem a világ legjobb 100, további három pedig Európa legjobb 100 intézménye közé kerüljön.

Az Oktatási Hivatal legfrissebb statisztikai adatai szerint az idei tanévben magyar egyetemeken és főiskolákon 310 414-en tanulnak aktív státuszban, ami kilencéves rekordot jelent - tudatták.

A létszámnövekedés mögött az áll, hogy az elmúlt években az egyetemi modellváltással sikeres versenyképességi fordulat következett be a felsőoktatásban. Az új rendszer sikerét a 2023-as felvételi számok is alátámasztják, mivel 33 százalékkal nőtt a felsőoktatásba felvettek száma tavalyhoz képes - tették hozzá. Hangsúlyozták, hogy ez az elmúlt tíz év legmagasabb száma.

A KIM arra is felhívta a figyelmet, hogy a felvételi pontszámok középértéke hat ponttal emelkedett, azaz "értékesebb pontokkal" lehetett felvételt nyerni.

Az elmúlt években az egyetemi modellváltással sikeres versenyképességi fordulat következett be a magyar felsőoktatásban - mondta a közlemény szerint az innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár. Hankó Balázs szerint a sikerekhez nagymértékben hozzájárult, hogy a magyar felsőoktatás finanszírozása 2022-től megduplázódott.

Kitért arra is, hogy egyre több magas színvonalú kutatás folyik az intézményekben, szoros együttműködésben a térségek gazdasági szereplőivel.

A továbbtanulásban rejlő lehetőségeket egyre többen ismerik fel, és nemcsak a fiatal jelentkezők száma nő, hanem a munka mellett végezhető kurzusok iránt is egyre nagyobb az érdeklődés - írták a közleményben az államtitkárt idézve.

 

Forrás: MTI

További programok »

Itthon

Megnyitották a 32. Jókai Napokat

A Békéscsabai Szakképzési Centrumhoz tartozó Vásárhelyi Pál Technikum és Kollégium 32. alkalommal rendezi meg a Jókai Napokat. A 3 napig tartó eseményt április 23-án Szarvas Péter polgármester, míg Bácsfalvi Zoltán festőművész tárlatát Herczeg Tamás országgyűlési képviselő nyitotta meg.
2024. április 23. 20:06
FEL