Kilenc kerecsen fiókát gyűrűztek meg a Dévaványai-síkon

2022. június 6. 14:26 | behir.hu

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársai a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatósággal együttműködve kilenc kerecsensólyom fiókát láttak el jelölőgyűrűvel a közelmúltban a Dévaványai-Ecsegi pusztákon.

A területen idén tavasszal hét fészeknél jelentek meg a kerecsenek, de három párnál meghiúsult a költés. Az egyik fészekből kitúrták őket a vörös vércsék, a másikat már a korai párzási időszakban elhagyták a madarak, a harmadikban pedig valószínűleg predáció áldozatai lettek a tojások.

Négy fészekben azonban sikeresen kikeltek és szépen növekednek a fiókák. Mivel már elérték a négyhetes kort, így május 20-án sor került a gyűrűzésükre. Két fészekben három, egyben kettő, egyben pedig csupán egyetlen fióka volt. Mind a kilenc fiatal madár lábára ornitológiai fémgyűrű került.

A Dévaványai-síkon a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársai minden évben meggyűrűzik a kerecsenfiókákat (amennyiben a fészek elérhető, illetve az időjárás is megfelelő). 

 

Forrás: Körös-Maros Nemzeti Park

 

További programok »

Itthon

Adventi hangulattal készül a gyulai Almásy-kastély

Karácsonyi varázskastély címmel hirdetett adventi programsorozatot a gyulai Almásy-kastély. Az intézmény december 2. és január 7. között szombatonként adventi vásárral, kézműves ajándékműhellyel, valamint ünnepi installációkkal várja a látogatókat.
17:04
FEL