Kilátástalan helyzetben vannak a megyei edzőtermek, nem tudják mikor nyithatnak

2021. február 10. 08:29 | Hidvégi Dávid

Nehéz, már szinte lehetetlen helyzetben vannak a hazai edzőtermek, ugyanis a járványügyi intézkedések miatt november 11-e óta zárva tartanak. A fitnesztermek többsége az igazolt sportolóknak sem nyitott ki, hiszen nem tudják fizetni az alkalmazottakat, a rezsit és a bérleti díjakat. A stúdiók összefogtak és megalapították a Magyar Fitnesztermek Országos Szövetségét, hogy együtt képviseljék az érdekeiket a kormánynál.

A Magyar Fitnesztermek Országos Szövetségének megyei vezetését a MuscleFit edzőtermek vezetői vállalták, a helyi elnökségi posztot Süli Tibor tölti be. Kelemen Attila és Süli József Békés megye legnagyobb teremhálózatát vezetik, Békéscsabán már évek óta sikeresen működik az edzőtermük. 2020 júniusában nyitottak egy másikat Gyulán, ami egy 1000 négyzetméteres edzőterem, egy kezdővállalkozás, így a tulajdonosokat rendkívül rosszul érintette a bezárás, mint ahogyan a megye többi edzőtermét is, hiszen 4. hónapja nincsenek bevételeik.

Az egyik tulajdonos, Kelemen Attila megkeresésünkre elmondta, hogy a két termükkel recepciósoknak, edzőknek és takarító személyzetnek biztosítottak napi munkalehetőséget, azonban az állami 50 százalékos bértámogatás ellenére meg kellett válniuk az alkalmazottaktól.

– Valamennyit segített a támogatás azoknak a vállalkozásoknak, ahol még dolgoznak. Mi és a hasonló vállalkozások nem tudunk foglalkoztatni, mert ha nincs bevételünk, akkor nem tudjuk kifizetni alkalmazottaink bérét. Ez nekünk nem segítség, de ha a kiesett bevételekre lenne valamilyen támogatás, vagy ha kinyithatnák akár létszámkorlátozásokkal is, az segítség lenne – emelete ki.

Hozzátette: nem igazán értik a korlátozásokat, mert szerintük nincsenek egyensúlyban. Példaként említette a plázákat, ahol létszámkorlátozás nélkül mozoghatnak az emberek, míg edzőterembe nem mehetnek be. Miért nem lehet egy edzőterembe tíz négyzetméterenként egy embert beengedi? - vetette fel a kérdést, mint ahogyan már sok tulajdonos az elmúlt hetekben, hónapokban.

 

 

Nemcsak az üzemeltetők, hanem az egész iparág nehéz helyzetbe került, így az edzők és gépgyártással foglalkozó vállalatok is. A táplálékkiegészítő cégek üzletei nyitva vannak, de a termek most nem rendelnek tőlük, így ők is megérzik a bezárást. A MAFORSZ mindent megpróbált az érdekérvényesítésre, de eddig nem érte el a fő célt.

– A szövetség beadott egy kérelmet a kormány felé. Sajnos nem találták meg azokat, akik ezzel tudnának érdemben foglalkozni. Annyi volt a kérésünk, hogy létszámkorlátozással megnyithassunk, de sajnos ezt sem lehet. Nagyon nehéz helyzetben van ez az ágazat – hangsúlyozta Kelemen Attila.

Február 1-jétől május 31-ig az önkormányzati vagy állami ingatlanokban edzőtermet üzemeltetőknek nem kell bérleti díjat fizetniük, a legtöbben azonban magánszektorban bérlik a helyiséget és továbbra is fizetnek. Vannak olyan példák is, ahol az ingatlan tulajdonosok elengedték a bérleti díjat vagy annak felét a bevételtelen hónapokra. Azok vannak még szerencsésebb helyzetben, akik saját épületben üzemeltetnek edzőtermet.

A versenysportolók hivatalosan edzhetnek, ha érvényes igazolással rendelkeznek. Minden terem azonban nem nyitott ki számukra a megyében, hiszen a legtöbbüknek a rezsiköltségek miatt nem éri meg pár emberért kinyitni. A fitneszstúdiók a szabadidős sportolókból éltek meg, és már nehezen viselik a november óta tartó zárlatot.

– A két teremben nagyjából ezer vendégünk volt havonta. Az emberek naponta telefonálnak és érdeklődnek arról, hogy mikor nyithatunk. Nem érzik jól magukat, nem tudnak mozogni, mentálisan teljesen padlón vannak. Sokan életvitelszerűen jártak le hozzánk. A legnagyobb probléma, hogy nem látjuk a végét, nem tudjuk márciustól milyen intézkedéseket vezet be a kormány. Tele vagyunk kételyekkel, kérdőjelekkel. Az lenne a legnagyobb segítség, ha valamilyen formában nyithanánk – zárta mondandóját Kelemen Attila.

Az edzőtermek jelen állás szerint március 1-jéig biztosan zárva tartanak, hogy utána mi lesz, arról később dönt a kormány. 

 

Galéria

Gyula

Őrizzük meg a nyitottságunkat – Villáminterjú Gugolya Mártával

Gugolya Márta etika-színháztörténet szakon végzett a Pannon Egyetemen. Szabadidejében rajzol, fest, ékszereket készít. Jelenleg a BSZC Szent-Györgyi Albert Technikuma és Kollégiumában kollégiumi nevelőként és fejlesztőpedagógusként dolgozik. Villámválaszaiban azt is elárulta, hogy nem szeret senkit sem hazugságon érni, illetve kitért arra is, hogy kik a legfontosabb személyek számára.
2021. április 9. 07:30
FEL