Kikeltek a tompaorrú krokodilok

2016. július 24. 08:07 | Laczkó Viktória

Tompaorrú krokodilok (Osteolaemus tetraspis) keltek ki a tojásból a Szegedi Vadasparkban - írja az MTI. Az állatkertben most először történt, hogy a tenyészpár saját maga költötte ki a kicsinyeit. 

A Szegedi Vadaspart 2008 óta vesz részt a tompaorrú krokodilok európai törzskönyvi programjában. Az elmúlt időszakban akadot olyan év is, amikor csak a Szegeden keltek ki fogságban törpe krokodilok. 

A gondozók korábban a tojásokat kiásták az anyaállat által épített költődombból, ahonnan a keltetőbe kerültek. A törzskönyvi program vezetője a Tisza-parti városban jára azonban alkalmasnak talála az állatok bemutatóhelyét is keltetésre. A próbálkozás sikeres volt, egyik reggel három egészséges korkodilbébit találtak a medencében a gondozók. 

A krokodilok fejlődését a látogatók is követhetik, a teljes krokodilcsalád megfigyelhető. 

A tompaorrú krokodil az egyik legkisebb növésű krokodilféle, testhossza 150-190 centiméter, tömege 22-30 kilogramm. A mérete ellenére tekintélyt parancsolóan erőteljes testfelépítésű hüllő Nyugat- és Közép-Afrika trópusi területein él, elsősorban halakkal táplálkozik. A kicsinyek apró állatokat, gerincteleneket és kishalakat esznek, kezdésként a gondozók rovartáplálékot biztosítanak számukra.

A legtöbb krokodilt a bőréért irtják, jobb esetben tenyésztik. A tompaorrú krokodil e célra nem hasznosítható, azonban húsát szívesen fogyasztják, és emiatt vadásszák is, veszélyeztetettségének ez az egyik fő oka, számuk ma már a különböző becslések szerint csupán 25 és 100 ezer tehető. A világ állatkertjeiben közel kétszáz egyede él.

FEL