VERSENYSZABÁLYZAT 2017
Bérfőzetők és Magánfőzők Nemzetközi Párlat Versenye
A verseny tiszteletbeli fővédnöke: V. Németh Zsolt - környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár
A verseny tiszteletbeli védnökei: Győrffy Balázs - Nemzeti Agrár Gazdasági Kamara elnöke (felkérés alatt); Mihályi László - Pálinka Nemzeti Tanács elnöke (felkérés alatt); Dr. Kovács Tamás – NAV Békés Megyei Adó- és Vámigazgatóság igazgató (felkérés alatt)
A verseny kiírója, rendezője: Bora Ital-Nagykereskedelmi Kft.
Versenyigazgató: Dr. Bikfalvi Istvánné dr. Hamza Kinga
I. A verseny célja:
- a minőség javítása, a termelők saját eredményeinek közlésén keresztül
- a kulturált pálinkafogyasztás népszerűsítése
II. A verseny meghirdetésének köre:
A határon innen és határon túli bérfőzetők és magánfőzők
III.A Verseny lebonyolítása
Jelen szabályzatban rögzítettek szerint történik.
IV. Verseny kiírás
A verseny kiírója köteles 2017. január 15-ig a Versenyfelhívást és a Versenyszabályzatot közzétenni a www.gyulaipalinkafesztival.hu honlapon.
V. A versenyben való részvétel feltételei
Nevezni a 110/2008/EK rendeletben gyümölcspárlatnak minősülő készítményekkel lehet, a 33/2010. (XI. 25.) VM rendelet és a versenyszabályzatban megadott szortiment szerinti kategóriákban. A gyümölcspárlatok eredetét törvényesen igazolni kell.
„B1” Bérfőzetők /Jöt. szerinti bérfőző, a 66.§ (6) szerinti egyszerűsített kísérő okmánnyal/
„B2” Magánfőzők /a vonatkozó jogszabályok szerint/
A felsorolt okmányok, illetve igazolvány másolati példányát át kell adni a verseny rendezőjének.
A „B1” Bérfőzetők és „B2” Magánfőzők kategóriában indulók a vonatkozó jövedéki szabályok szerint nevezhetnek, a versenyszabályzat szerint.
A versenyen indulóknak fajtánként minimum fél liter versenymintát, 2 palackban kell beküldeniük, egy versenyző tetszőleges számú tétellel indulhat.
A versenytételeket a kiíró címére kell eljuttatni: Bora Ital-nagykereskedelmi Kft, 5600 Békéscsaba, Szarvasi út. 79.
Beküldési határidő: 2017. március 26.
Nevezési Díjak:
„B1” Bérfőzetők és „B2” Magánfőzők kategóriában: bruttó 1 500,- Ft mintánként, vagy 5 EUR.
Befizetés: legkésőbb a minta átadásával együtt készpénzzel, illetve előzetesen átutalással a Bora Ital-nagykereskedelmi Kft. K&H Bank Zrt.-nél vezetett 10402609-50526686-86511065 számú bankszámlájára. Kérjük a közleményben feltüntetni: párlat verseny nevezési díj, illetve a nevező nevét.
Az érzékszervi zsűrizés idő pontja: 2017. április 6-7.
Helyszín: Panoráma Hotel –Étterem, 5600 Békéscsaba, Gyulai út 84.
A zsűrizés nyilvános
A versenyen induló termékek vizsgálandó jellemzőit a 110/2008/EK rendeletben, illetve a leírt határértékek alapján, a vizsgálati módszereket (alkohol, réz, ciánhidrogén, metilalkohol tartalom, hozzáadott cukor) az egyéb előírások, rendeletek alapján kell elvégezni. A metilalkohol vizsgálatot szúrópróbaszerűen végezzük el.
VI. A verseny kategóriái és fajta-szortimentjei
(A regisztrációs lap szerint)
VII. A minták átvétele, regisztrációja, szortimentbe tétele
A verseny teljes menete számítógépes rendszerre épülve bonyolódik le, gyakorlatilag kizárva a szubjektív elemeket.
Nevezni a www.gyulaipalinkafesztival.hu honlapon található elektronikus nevezési lapon lehet. Külön kérésre nyomtatott formában is eljuttatjuk a nevezési lapot az indulókhoz.
A kiíró székházában a beérkezett mintákat nyilvántartásba veszik, illetve azonosítják az elektronikus nevezési lapon feltüntetett adatokkal, a szortimentbe tétel helyességével. Mindegyiket titkosított azonosító kódszámmal látja el a számítógépes rendszer. Ez a szám a beérkezési sorrend szerint rögzíti a mintákat. A palackokra ráragasztják ezt a számot a mintánkénti két palackra különböző színekkel, hogy a feldolgozás során itt se lehessen keveredés. Ellenőrzik, hogy a tételek megfelelnek-e a kiírás feltételeinek, stb., és szükség esetén felveszik a kapcsolatot a beküldővel az esetleges hibás, nem egyértelmű adatok helyesbítése, tisztázása érdekében. Összegyűjtik a bizonylatokat és a nevezési díjakat.
VIII: Kémiai vizsgálat menete
A nevezési lap beküldésével a versenyző nyilatkozatot tesz arról, hogy az általa benevezett minták minden paraméterükben megfelelnek a pálinkára, gyümölcspárlatokra vonatkozó 2008. évi LXXIII. számú pálinka törvénynek és a vonatkozó rendelkezéseknek.
A verseny kiírója fenntartja magának a jogot, hogy valamennyi vonatkozó vizsgálatot ellenőrzésképpen elvégezzen. Ha valamelyik mintáról a versenyző rendelkezik laboratóriumi eredménnyel, azt elfogadjuk. Az esetleges pozitív vizsgálati eredményét - amely kizárással jár - a versenyző megkapja.
A versenyből való kizáráshoz akkreditált laboratóriumban történő vizsgálat szükséges.
A kiíró külön felhívja a versenyzők figyelmét, hogy a hozzáadott aroma kimutatása esetén az induló valamennyi mintája automatikusan kizárásra kerül, a legnagyobb nyilvánosság mellett, ugyanakkor a hozzáadott aroma kimutatása esetén az akkreditált vizsgálatok költségének tízszeresét köteles megtéríteni a verseny kiírójának nyolc napon belül, számla ellenében.
IX. A szakértői zsűri bírálatának menete és módja:
A zsűrizésben csak azon személyek vehetnek részt, akik alkalmasak az elfogulatlan, korrekt bírálatra, megfelelő kondícióban vannak. A bíráló személyt orvosi vizsgálatra kötelezheti a verseny kiíró. A bírálók az érzékszervi zsűrizés napjain egészségesen kötelesek megjelenni (munkaképesen és cselekvőképesen). A bíráló felső légúti hurut, allergiás rhinitis, egyéb akut és idült érzékszervi megbetegedése esetén, amely során romlik a szaglás, ízlelés, nem vehet részt a zsűrizésben.
A zsűribe való felkérés az elmúlt évek bírálati teljesítménye, a tréningek illetve más versenyeken nyújtott teljesítmény alapján történik.
Az érzékszervi zsűri tagjait a verseny főszervezője hívja meg, a versenyigazgató írásos javaslatának ismeretében, a Pálinka Nemzeti Tanács listájának figyelembevételével.
A háromfős bírálócsoportok a versenyigazgató által számukra kiadott mintákat bírálják el.
A zsűri tagjai számítógéppel bírálnak. Mindenki csak a saját munkájához, a megkapott minta elbírálásához szükséges adatokat kapja meg a rendszertől.
A bírálat menete:
A zsűritagoknak előzetesen nyilatkoznia kell arról, hogy valamelyik kategóriával szemben elfogultak (pl. ágyas pálinka), mert ebben az esetben azt a termékcsoportot nem bírálhatják.
A minták a bírálóktól teljesen elkülönített teremben vannak sorrendbe téve, a titkosság betartása érdekében.
A versenyigazgató köteles ellenőrizni a személyi feltételeket, valamint azt is, hogy az előkészítő helyiség, a bírálóhelyiség, továbbá a felhasználásra kerülő eszközök megfelelnek-e az előírt követelményeknek. Ha nem, akkor felfüggesztheti a bírálatot.
A számítógépes adatbázisra építve, a versenyigazgató ütemezésére kapják meg a tételeket a bírálók.
Minden mintát egy 3 főből álló zsűri kóstol meg.
A háromtagú zsűri minősítői először önállóan bírálják el a mintát, majd egymás között egyeztetve, konszenzusra törekedve kialakítják a zsűri testületi értékelésének megfelelő pontszámot. Amennyiben nem tudnak konszenzusra jutni, a mintát a csúcs zsűribe küldik. Szöveges bírálatot is kötelesek készíteni. Ezt a pontszámot számítógép rögzíti.
A csúcs zsűri bírálat után megadja a tétel végleges pontszámát, értékelését.
A végeredményről szóló pontozást és szöveges értékelést az eredményhirdetés után, illetve 10 napon belül a nevezők megkapják.
Bírálólap:
A bírálat 20 pontos bírálati rendszerben történik, az alábbiak szerinti maximális pontszámmal:
- Illat tisztaság: 3 pont
- Illat karakter: 5 pont
- Íz tisztaság: 3 pont
- Íz karakter: 5 pont
- Harmónia: 4 pont
A pontozás során csak egész pontszám adható.
Éremhatárok:
- Arany 18 - 20 pont között
- Ezüst 16 - 17 pont
- Bronz 14 - 15 pont
Egyéb feltételek:
Az a személy, aki a minták szállításában, raktározásában, előkészítésében, felszolgálásában közreműködik, nem lehet a szak-, illetve a csúcs zsűri tagja.
A valóságnak megfelelő minősítés érdekében ügyelni kell arra, hogy az egyes bírálók milyen mértékben térnek el az átlagtól. Jelentős eltérés esetén a versenyigazgató intézkedik a bizottságok átcsoportosításáról, a bírálók cseréjéről.
Különösen kirívó esetben az érintett bizottsági tagot a versenyigazgató mentesíti a további bírálat alól.
Minden esetben a közömbösebb ízű, illatú termékekkel kell kezdeni a bírálatot, majd az áthatóbb ízű, illatú termékek következnek.
Azonos típusú termékek esetében az illat és az íz hatás növekedése szerint kell a mintákat besorolni.
Sorozatvizsgálat esetén lehetőleg azonos íz- és illatjellegű termékeket ajánlatos bírálni.
Egymástól erősen eltérő karakterű, különböző ízű termékek vizsgálatánál célszerű az azonos jellegű termékekből mintacsoportokat összeállítani. Optimális a hármas sorozat, de egy csoport legfeljebb 4 mintából állhat.
Az egyes vizsgálatok között ízhatást közömbösítő anyagokat kell fogyasztani a bírálóknak.
A bírálat során megfelelő időközönként pihenőt kell elrendelni.
(A versenyigazgatónak nincs jogköre felülbírálnia a zsűrik, vagy a csúcs zsűri pontozását).
Az aranyérmes mintákból a győztes – Champion – tételek kiválasztása az összes bíráló véleménye alapján történik a verseny végén.
A csúcs-, és szakmai zsűri tagjait utazási költségtérítés illeti meg.
A verseny lezárásáig minden adatgazda köteles az adatokat kizárólag csak a feladata elvégzéséhez használni, kívülálló személy részére kiadott adat, vagy információ büntetőjogi következményeket vonhat maga után!
Nyilatkozni a versenyről, az eredményekről csak a kiíró engedélyével lehet.
X. A Versenyigazgató további feladatai:
- A verseny szakmai irányítása, tisztaságának, a szabályzat szerint történő lebonyolításának garantálása.
- A zsűri létszámának meghatározása.
- A mintacsoportok kiosztása a bíráló zsűriknek.
- Ügyeli a bírálat helyes lefolytatását, valamint azt, hogy a bírálók ne egyeztessék, ne befolyásolják egymás véleményét a bírálat során.
- Az eredmények helyes rögzítésének, értékelésének ellenőrzése.
- A verseny kategóriák meghatározása, melyekben kategória győztes hirdethető
- A végső eredmények hitelesítése
- A versenyben résztvevő termékek anonimitása megőrzésének ellenőrzése, az eredmények kihirdetéséig.
XI. A versenyre benevezett párlatok minősítése:
Minősítések, érmek, oklevelek:
Bronz
Ezüst
Arany
Champion, azaz kategória győztes. /Csak aranyérmes minta lehet./
A kiíró valamennyi benevezett mintánál, nevezőnél ellenőrizheti a tétel nagyságot, a minőség azonosságát.
Fődíjak:
- Legjobb Versenyminta
- Legjobb Magánfőzött Párlat
- Legeredményesebb Magánfőző
- Legjobb Bérfőzetett Párlat
- Legeredményesebb Bérfőzető
- Legeredményesebb Bérfőzde
Ezeket a díjakat a csúcs zsűri határozza meg az elért eredmények alapján.
XII. Dokumentáció
A verseny lebonyolításáról készült jegyzőkönyvet a versenyigazgató és a kiíró aláírásával hitelesítik. A dokumentumot kiírónak legalább egy évig meg kell őrizni.
XIII. A verseny nyilvánossága
A kiíró törekszik arra, hogy a verseny a lehetőségekhez mérten a legnagyobb publicitást élvezzen. A szakmai zsűrizést úgy kell megszervezni, hogy azt bárki megtekinthesse, de nem zavarhatja a bírálók munkáját! Az ünnepélyes eredményhirdetés Gyulán, a Gyulai Pálinkafesztiválon lesz, 2017. április 29-én 16:30 órától a színpadon, a lehető legnagyobb országos és nemzetközi sajtónyilvánossággal.
Mindazonáltal célszerű az egységes véleménynyilvánítás céljából a következőket leszögezni:
Az egész versenyről hivatalos nyilatkozatot csak a kiíró adhat. A verseny szakmai kérdéseiről pedig a versenyigazgató, de csak az eredmény kihirdetését követően.
A versenyről, vagy annak lebonyolításáról egyéb résztvevők, vagy érintettek csak az általuk képviselt gazdasági, állami, vagy társadalmi egység nevében nyilatkozhatnak, a versenyszabályzat előírásainak betartása mellett.
A versenyre nevezők, a mintájuk beadásával tudomásul veszik, hogy a versenyen elért pontszámukkal, eredményükkel szemben reklamációnak nincs helye.
A versennyel kapcsolatos minden jog a kiírót illeti meg.