Kifizetődő a szakképzésben jól tanulni

2019. június 3. 14:43 | behir

Akár a minimálbért is elérheti a szakképzésben tanuló, jó eredményű diákok juttatása, tízezer diák pedig ingyenes nyelvi képzést is kaphat a szakképzési centrumok szervezésében – írja a Magyar Nemzet.

A lap a Szakképzés 4.0 stratégia elemeit ismertetve kiemeli, hogy 2020 után a tanulói juttatás a jó eredményt elérő diákok esetében a technikumban és a szakképző iskolában is elérheti a minimálbért, ami idén nettó 99 085 forint.

Az ötéves technikumban a havi harmincezer forint Apáczai-ösztöndíjat a 9. évfolyamtól adják a jó tanulóknak, e mellett szakképzési ösztöndíj vagy a vállalati munkaszerződés alapján fizetett munkabér is megilletheti a tanulókat a 11. osztálytól. A hároméves szakképző iskolák első évében szakképzési ösztöndíj lesz, a 10. évfolyamtól pedig ehelyett vállalati munkabért is kaphat, aki munkaszerződést köt valamelyik céggel.

A Magyar Nemzet szerint várhatóan 15 ezer diák fog első körben szakképzési ösztöndíjat kapni. A lap által ismertetett dokumentum szerint továbbá tízezer diák ingyenes idegen nyelvi képzésen vehetne részt a tanítási időn kívül a szakképzési centrumok szervezésében.

 

Forrás: Világgazdaság

 

FEL