Kiemelt figyelem a kerékpárosoknak és a gyalogosoknak

2016. február 26. 13:08 | behir.hu

A Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottság 2016. február 26-án tartotta a 2015. évi tevékenységét értékelő értekezletét. A testület tagjait, az igazságszolgáltatás, az útüzemeltetés, valamint a tömegközlekedés területén dolgozó közlekedési szakembereket Hudák Pál r. ezredes, rendőrségi főtanácsos, a megyei rendőrfőkapitány rendészeti helyettese, a bizottság elnöke köszöntötte. Ezt követően tájékoztató hangzott el a személyi sérüléssel járó közúti közlekedési balesetek számának alakulásáról, az okok és okozók közötti megoszlásról. Békés megyében 2015-ben az előző évihez képest emelkedett a sérüléssel járó szerencsétlenségek száma, köztük a könnyű sérüléssel és a tragédiával végződő balesetek száma is nőt. A részletes elemzés adatai közül figyelmet érdemel, hogy a Békés megyében 2015-ben történt 609 személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset közül 274 alkalommal kerékpárosok is érintettek voltak. Ráadásul az esetek több mint felénél, 148-szor a kerékpárosok szabálytalanságukkal maguk idézték elő a balesetet. Az okozók közül 36-an ittasan kerekeztek. Tavaly 7 külterületen balesetet szenvedett kerékpáros közül 6-an nem viseltek láthatósági mellényt. A szürkületben és sötétben megsérült 29 kerékpáros közül pedig 10-en nem használtak világítást. Kerékpárúton 73 baleset történt, 25 alkalommal pedig két biciklis ütközésének körülményeit kellett vizsgálniuk a rendőröknek.

A szervezet 2015-ben végzett munkájáról, a balesetek megelőzését célzó kezdeményezésekről Pardi Ildikó r. alezredes, a Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottság titkára tájékoztatta az értekezlet résztvevőit. Kiemelte, hogy a hagyományos októberi rendezvényt, a „Megvilágosodás Napját” a bizottság idén 12. alkalommal tervezi megrendezni. Emellett működik a 10 éves Zebra Zsaru és Zebra Akadémia program is. A gyermekek mellett az időseknek is rendszeresen szerveznek előadásokat annak érdekében, hogy közlekedési ismereteiket felfrissíthessék. Munkahelyeken, köztéri rendezvényeken is gyakran találkozhatnak a rendőrség és a közlekedésben érintett hatóságok munkatársaival. Több olyan akciót is hirdetnek, amikor láthatóságot elősegítő eszközökkel segítik a kerékpárosokat. A balesetek, tragédiák megelőzése, a közlekedésbiztonság javítása közös érdekünk, ezért bízunk abban, hogy a biciklisek megfogadják a tanácsainkat, elsajátítják és betartják a szabályokat – zárta gondolatait a bizottság titkára.

A kerékpárosok és a gyalogosok a közlekedés legvédtelenebb résztvevői, akár egy elesésnek is súlyos következménye lehet. Ezért a Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottság az előző évekhez hasonlóan idén is nagy hangsúlyt fektet arra, hogy ráirányítsa a figyelmet a szabályok betartásának fontosságára. 

forrás: police.hu

FEL