Kibújtak a tojásból az első túzokcsibék

2017. május 31. 12:59 | behir

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság dévaványai Túzokvédelmi Állomásán kikeltek a tojásból az idei első túzokcsibék.

A két apróságot a park reményei szerint hamarosan újabbak követik majd, mivel másik két tojás is kelés előtti állapotban van. Utóbbiakat a Kiskunságból, előbbieket pedig a Körös-Maros Nemzeti Park területéről mentették korábban.

Egyelőre csupán ez a két túzokcsibe és a két tojás van az Állomáson, de a mezőgazdasági munkák zöme még csak most kezdődik, így előfordulhat, hogy újabb tojásokat is kell majd menteni.

Az 1978. óta működő dévaványai Túzokvédelmi Állomáson eddig már csaknem 700 madarat repatriáltak. Az ország minden részéről ideszállított tojásokból kikelt csibéket egészen addig nevelik, amíg alkalmasakká nem válnak arra, hogy vad fajtársaik között önálló életet éljenek.

Mivel a túzok nagyon érzékeny madár, így a csibék felnevelése rendkívüli odafigyelést kíván. A megfelelő hőmérséklet és táplálék biztosítása mellett a fiatal madaraknak nagyon sok sétáltatásra, mozgatásra is szükségük van, enélkül életképtelenné válnak, elpusztulnak.

A túzokcsibék elvadítása (szakszóval repatriálása) 8-10 heti nevelés után, nyár végén kezdődik meg. Az elmúlt évtizedek tapasztalatai bebizonyították, hogy a Túzokvédelmi Állomáson sikeresen tudják felkészíteni a madarakat a szabad életre.

 

Forrás: Körös-Maros Nemzeti Park

További programok »

FEL