Kiállítás nyílt Gyulán Schriffert Mihály faragásaiból

2019. október 13. 07:24 | Sipos Gábor

Korszakokon át, ez a címe a Schriffert Mihály hagyatékából nyílt kiállításnak, amely a gyulai művész összes stílusjegyét bemutatja. Az Egyesült Államokat és Kanadát is megjárt hagyatéki darabok másfél hónapig tekinthetőek meg.

A kor, egy orvosi jó tanács és a tehetség, számunkra szerencsés találkozása – hangzott el Schriffert Mihály fafaragó, népi iparművész hagyatékának kiállítás megnyitóján, Gyulán.

– Több mint három éve, hogy meghalt keresztapa, és mi nagyon szeretnénk, hogy tovább éljen az emléke, tovább vigyük az ő munkásságát – mondta Schriffert Edit, a művész keresztlánya, a hagyaték egyik gondozója.

Schriffert Mihály egy élet munkásságát sűrítette bele a kényszerű nyugdíjas éveibe. Az 1975-ös leszázalékolása után, orvosai tanácsára választotta magának a fafaragást. A most megnyílt kiállításon közel száz alkotás látható a fatányéroktól a székeken át, a plasztikákig.

 

 

– Ha kell, akár napokig tudnék beszélni Mihályról, könyvet is írtam róla és a munkásságáról – mosolygott Széll János népi iparművész. – Nem véletlenül kapta a kiállítás a korszakokon át nevet, ugyanis Schriffert Mihály végigjárta mindazokat a stációkat, amelyeket a magyarországi kézműves társadalom végigjárt. Tehát a korai háziipari szövetkezetes famunkák sorától kezdve egészen a parasztpolgári, polgári fafaragási stílusig szinte minden műfajban alkotott.

A tárlat a gyulai Tájvízházban november 22-éig látogatható.

További programok »

Gyula

December közepéig tart az ORFK idei Látni és látszani kampánya

Az Országos Balesetmegelőzési Bizottság idén is elindította a Látni és látszani elnevezésű közlekedésbiztonsági kampányát, amelyben a Békés Megyei Balesetmegelőzési Bizottság is részt vesz. A kampány célja, hogy felhívják a járművezetők figyelmét arra, hogy mennyire fontos az éles látás és a láthatóság.
2019. november 20. 15:18
FEL