Karácsonyi vintage kiállítás Gyulán, a Tájvízházban

2019. december 11. 14:23 | Szilágyi Viktória

A Tájvízház idei ünnepi tárlata, a "Vintage Karácsony" című kiállítás január 6-ig tekinthető meg, a múzeum nyitvatartási idejében.

A kiállításon Csiffáry Zsuzsanna designer saját munkái mellett nyolc alkotótársának kreációi láthatóak. 

– A kiállításunk adventre esik. Nagy öröm számunkra, hogy erre az időszakra szánt témában alkothattunk – fogalmazott a designer a kiállítás megnyitóján. Csiffáry Zsuzsanna a tárlat címében szereplő vintage kifejezésről osztott meg néhány gondolatot: szó francia eredetű, az öreg, régi óbor megnevezését takarja, valamint a fotótörténetben az első kópiát, azaz a "vintázs kópiát" jelentette. Mára ez a kifejezés egy stílusirányzatot foglal magába, s habár nincs pontos korszaki besorolás erre vonatkozóan, többnyire az 1920-as, 1930-as, 1950-es, 1960-as évek hangulatát takarja, amelyet a retro korszak követ – ez a kettő pedig nem keverendő.

 

Kép: behir.hu

 

A vintage stílusa reneszánszát éli napjainkban – emelte ki a designer – megjelenik a bútorkészítés technikájában, a festészetben (amelyben a púder színek használatát takarja), valamint a divatban, az öltözködésben, a tárgyakban és a műalkotásban egyaránt. Az alkotó a vintage üzenetét is megfogalmazta: a vintage valami, ami régi, ami értékes. Az igazi vintage eredeti, üzenet a múltból, őszinte, kicsit kopott, nosztalgikus és van benne valami békebeli, valami szép emékzérzés. Üzenet a múltból, ami után sóvárgunk, mert hisszük, hogy akkor szebb és jobb volt a világ.    

Kiállítók: Gugolya Márta, Szathmári Dorina, Szabó Tímea Anita, Kokavetz Julianna, Szabó Éva, Deli Boglárka, Medvegy-Andelic Marija, Csifárry Zsuzsanna.  

További programok »

Gyula

Térzene és megemlékezés Gyulán

A Térzene Program újabb állomásaként ezúttal a Farkas Fúvósötös adott komolyzenei koncertet Gyulán, a Várkertben. A koncert előtt nem sokkal pedig a Gyulai Október 23. Alapítvány helyezett el koszorút a vár falán a pozsonyi csata emlékére.
2020. július 4. 19:25
FEL