Ki a király?

2016. május 22. 06:01 | Laczkó Viktória

Újabb fesztivállal bővül Gyula város programkínálata. A Pörköltkirály Kárpát-medencei Gasztronómiai Fesztivál - amellett, hogy emléket állít a megyére jellemző állattartásnak is - fő célja a főzéssel, bográcsban elkészített magyar húsételek bemutatása, ezen belül kiemelten a pörköltek, a paprikás jellegű magyar ételek hagyományának népszerűsítése.

A háromnapos rendezvény csúcspontját a város és a Gyulai Gazda és Polgári Egyesület június 4-ére, azaz a Nemzeti Összefogás Napjára időzíti. Ezen a napon rajtol el a főzőverseny, ahol marhából, disznóból, birkából, szárnyasokból és halakból bográcsban készített ételek készítenek a csapatok. Eddig közel 90 előzetes regisztráció érkezett, a határon túlról is érkeznek majd, ahol Pörkölkirályt is avatnak.

„Annak a szabadtűzi ételkészítésnek, amely köré ez a fesztivál épül, annak a történeti előzményei az állattartási kultúrában, a mezőgazdaságban lelhető fel, márpedig Gyulának ebben a tekintetben komoly hagyományai vannak, a vásártartással együtt. Már Károly Róbert királyunk idején jelentőséggel bírt az a vásártartási jog, amely a kezdőlökést megadta Gyula várossá fejlődésének.” - tájékoztattott minket dr. Görgényi Ernő, Gyula Város polgármestere 

Balogh Lajos, a Gyulai Gazda és Polgári Egyesület elnöke elmondta, hogy a szombati napon tartott főzőversenyen egy 21 mesterszakácsból álló zsűri hozza meg a döntést  „A megnyitó után amikor elkezdenek főzni, különböző instrukcióval sétálnak majd a mesterszakácsok közöttük. A Kárpát-medence minden részéről érkeznek főzőcsapatok, akik különböző ételeket készítenek el."

Konferenciák, vásár és haszonállat-kiállítás, koncertek, családi programok  - ezek várhatók a június 3 és 5 között tartott első Pörköltkirály fesztiválon, ahol a belépésért sem kell fizetni.

További információ itt: pörköltkirály

FEL