Kezdődik az országos szúnyoggyérítési program

Hétfőtől irtják a vérszívókat

Idén június 13-án veszi kezdetét a központi finanszírozású országos szúnyoggyérítési program azokon a területeken, amelyeken a legtöbb vérszívó rovar található. A helyzetet és az elvégzett munkát ellenőrző szakértők, valamint magát a gyérítést végző szakemberek is készen állnak a munkálatok megkezdésére.

A szúnyoggyérítés éppen aktuális heti ütemterve már elérhető a katasztrófavédelem honlapján. Fontos tudni, hogy az időjárás befolyásolhatja a kivitelezést, ezért az ütemtervek az időjárási körülmények (vihar, hőség) függvényében változhatnak.

Az önkormányzatok a központi program mellett önállóan is végezhetnek szúnyoggyérítést, továbbá idén is van lehetőségük jelezni a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felé, ha településükön jelentős szúnyogártalmat tapasztalnak. A bejelentést a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok ügyfélszolgálati elérhetőségein tehetik meg. A beérkezett igényeket a szakértők megvizsgálják, és ha a helyzet azt indokolja, a település és környéke bekerül a központi gyérítési programba.

Ebben az évben is kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy az érintett területeken a méhészek időben értesítést kapjanak a munkálatok helyszíneiről és időpontjairól. A légi kivitelezés az esti órákban történik majd, míg a földi módszerrel történő munkavégzést naplementekor kezdik annak érdekében, hogy a szúnyoggyérítés hatékony legyen, és minél kisebb kockázatot jelentsen a méhekre. A vállalkozók a gyérítéshez kizárólag az Országos Tisztifőorvosi Hivatal által engedélyezett szereket használnak. A felhasznált szerek a melegvérű élőlényekre, így az emberre és a háziállatokra semmilyen veszélyt nem jelentenek.

A tavaly folytatott vizsgálatok az ország déli és nyugati megyéiben elszórtan kimutatták új szúnyogfajok, így például a tigris- és a bozótszúnyog eseti jelenlétét. Az erre vonatkozó vizsgálatok idén is folytatódnak majd az országos szúnyoggyérítési programban. A cél az, hogy időben észleljék a könnyen elterjedő fajok megjelenését, és még meghonosodásuk előtt hatékonyan fellépjenek ellenük.

Forrás: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Megosztás:

Címke: ,