Kevesebb fiókát neveltek fel a rétihéják

2022. augusztus 8. 17:27 | behir

A Körös-Maros Nemzeti Park Dévaványai-Ecsegi puszták részterületén idén a szokásosnál kevesebb barna rétihéja fészkelt, s a fiókák száma is elmarad az átlagostól. Ennek elsődleges oka a rágcsálóhiány.

A barna rétihéja azon ragadozó madarak egyike, amelyek a földön fészkelnek. Ehhez valamilyen magas növényzetet választanak, szívesen fészkelnek például nádasokban, gabonatáblákban, zsombékos területeken.

Mivel a barna rétihéják táplálékának mintegy 90 százalékát a rágcsálók teszik ki, így költési sikerük is nagyban függ attól, hogy az adott évben milyen a rágcsáló felhozatal. Idén a Dévaványai-Ecsegi pusztákon nagyon kevés a pocok és az egér, ezért kevesebb rétihéja fészkelt a területen. Míg a jó években egy-egy fészekben akár 5-6 fiókát is felnevelnek a szülők, idén csupán 2-3 utódot tudtak etetni.

A fiókák többsége július közepén vált röpképessé, ekkor hagyták el a fészkeket. Egy-két hétig azonban még a közelben maradnak, tanulják szüleiktől a zsákmányszerzés fortélyait. Július második felében még gyakran lehet hallani a fiókák élelemkérő hangját. Augusztustól azonban már egyre önállóbbak lesznek, saját maguk szerzik meg táplálékukat. Október végéig megerősödnek és útra kelnek mediterrán telelőhelyeik felé.

 

Forrás: Körös-Maros Nemzeti Park

További programok »

FEL