Kevés vért adnak a magyarok

2016. június 16. 14:10 | Laczkó Viktória

Három napra elegendő tartalék van a nemzeti vérkészletben – jelentette ki az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgatója a véradók világnapján. A Magyar Vöröskereszt évente többször szervez véradást, ennek ellenére is elmaradunk a biztonságos ellátáshoz szükséges mennyiségtől. Békést viszont leglelkesebb öt megye között tartják számon.

Szervezett véradást tartott a Magyar Vöröskereszt és a Békés Megyei Központi Kórház Pándy Kálmán tagintézménye. Birta Miklós rendszeres véradó, eddig 21 alkalommal, évi háromszor nyújtott segítséget. Mindamellett, hogy a rászorulókat támogatja, a saját egészségére is gondol, ugyanis ez is segít a vérnyomását rendben tartani.

A Magyar Vöröskereszt regionális vezetője, Dénesné Kereső Irén elmondta, a legnagyobb probléma abból adódik, hogy míg az idősebbek rendszeresen, addig a fiatalok elvétve adnak vért.  Ez főleg abból adódik, hogy sokan elköltöztek a tanulmányaik, vagy a munkájuk miatt. Három betegnek elég az a 4,5 deciliter, amit egy véradótól vesznek. A nők évente négyszer, a férfiak ötször jótékonykodhatnak, de a két véradás között legalább 56 napnak el kell telnie. A biztonságos ellátáshoz szükséges mennyiséget évek óta nem sikerült elérni, ezért gyakran előfordul, hogy műtéteket a készlethez mérten kell tervezni - tudtuk meg dr. Orosz István kardiológus főorvostól. 

A Vöröskereszt a megyében hetente 3-4 alkalommal biztosít a lehetőséget a segítség nyújtásra, ahogyan a Pándy Kálmán kórház osztályán szintén biztosítanak lehetőséget a felajánlásra. A folyamat során egy szűrővizsgálaton is keresztül megy a minta, melyből komoly betegségeket is ki tudnak szűrni a szakemberek. Dr. Rus-Gal Gabriella elmondta az irányított váradás nagy segítség számukra.

- Az elmúlt években azt tapasztaltuk, hogy amikor elmarad egy műtét, akkor a hozzátartozók, családtagok megmozdulnak és akkor irányított véradásra jelentkeznek. Ez megoldja átmenetileg a problémát, de hosszútávon nem megoldás – mondta az orvos. Hozzátette: amennyiben minden 18 és 60 év közötti jó egészségnek örvendő ember évente legalább egyszer vért adna, megoldódnának az ellátásbeli nehézségek. Ezt megtehetik a gyulai Pándy Kálmán Kórház transzfúziós osztályán hétfőn és pénteken is.

 

FEL