Kétszáz csabai iskolást vonzott a díjnyertes halas természetfilm

2019. március 25. 09:18 | Tószögi György

Műsorrenden kívüli, rendhagyó filmélményt kínált múlthét pénteken Békéscsabán a Center Mozi. A Halak napja aktualitásaként délelőtt tíz órától mutatták be Szendőfi Balázs halkutató, filmes és zeneszerző Hegyek-völgyek halai című díjnyertes természetfilmjét, amelyre a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége invitálta a megyeszékhely iskolás csoportjait.

A mozi termét csaknem teltházasan töltötték meg a kisdiákok, akik pedagógusaik kíséretében érkeztek a filmvetítésre. A mozi felvezetőjeként a Halak napja kapcsán dr. Hunya Miklós KHESZ elnök a vizek, vízpartok egészséges környezeti állapotainak fontosságát hangsúlyozta, valamint azt, hogy mindennek jelentőségét már gyerekként is érdemes megérteni.

 

A pedagógusokat köszönet illeti a filmélmény péntek délelőtti biztosításáért

 

 

 

Dr. Hunya Miklós KHESZ elnök a film bevezetőjeként a vizek egészségéről beszélt a gyerekeknek

 

Szavai fonalát Nemes Attila, a megyei horgászszövetség ügyvezető igazgatója vette fel, aki a halas- és filmes szakmai körökben is nagy elismertségre találó alkotást mutatta be röviden. Mint mondta, a film a Tátra vizeinek gazdag élővilágát és az azt fenyegető globális, illetőleg helyi jelenségeket mutatja be, amelyben a hegyi folyók természetes halközösségei mellett a tájidegen fajok, a vízierőművek, a klímaváltozás, valamint az ezek hatásait vizsgáló és a természetes állapot fennmaradásáért küzdő halkutatók munkája szolgálnak fő témául.

Hozzátette, hogy Szendőfi Balázs filmje nemcsak mondandóját illetően emelkedik ki a halas témájú hazai természetfilmek sorából. Olyan páratlan víz alatti felvételek gazdagítják, amelyekkel leginkább csak a szakma nemzetközi nívójában találkozhatunk.

Végül reményét fejezte ki arra vonatkozóan, hogy Szendőfi Balázsnak, illetve a filmélményt iskolaidőben biztosító pedagógusoknak köszönhetően a Békés megyei gyermekeknek a jövőben lesz még lehetőségük bepillantaniuk a vizek titokzatos és sérülékeny világába.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

További programok »

Oktatás

Pályázott, nyert és Franciaországban bővíthette tudását a gyulavári Gellén Anna

A budapesti Francia Intézet óraterv-készítő pályázatán második helyezést ért el, és ennek köszönhetően júliusban módszertani képzésen vehetett részt Vichyben a Gyulaváriban élő Gellén Anna, a Szegedi Tudományegyetem ötödéves, angol-francia tanár szakos hallgatója. Annával friss élményeiről és a terveiről beszélgettünk.
2022. augusztus 12. 10:25
FEL