Kétezer forintra büntethetik a feledékeny horgászokat

Már csak egy-két napjuk maradt a horgászoknak arra, hogy büntetés nélkül leadják tavalyi fogási naplóikat. Február 28-án jár le ugyanis az a határidő, amíg a dokumentumokat szankciómentesen le lehet adni. Aki naplóját határidőig egyáltalán nem, illetve rosszul összesítve adja le, 2000 forintos büntetést kaphat. Így idei állami horgászjegyét és fogási naplóját 2200 forintos normál díj helyett 4200 forintért válthatja csak ki.

A fogási naplókat általános szabályként ott kell/érdemes leadni, ahol a horgászok kiváltották azokat. A legpraktikusabb, ha a leadással párhuzamosan a horgászok az idei állami jegyet és fogási naplót, illetve éves területi engedélyeiket is kiváltják.

A naplóknál nem csupán a leadási határidőre kell figyelni, hanem a helyes kitöltésre és összesítésre is. Egyrészt össze kell adni azoknak a horgásznapoknak a számát, amelyeket a horgászok a napló naptárrovatában év közben bejelöltek. Másrészt halfajonként és vízterületenként (víztérkódonként) is összesíteni kell a bejegyzett fogásokat, és az adatokat a megfelelő helyekre be kell írni.

Végül az éves fogásösszesítő táblázatba beírt vízterületenkénti adatokat is összesíteni kell. Vagyis azt is össze kell adni, hogy a horgászok minden általuk látogatott vízterületet figyelembe véve egy-egy halfajból összesen mennyi bejegyzett halat fogtak.

Fotó: Tószögi György

A horgászegyesületek éves taggyűléseiken és honlapjaikon egyaránt igyekeznek felhívni a horgászok figyelmét a naplók kitöltésére és leadására és olyan gyakorlatról is hallani, hogy 500-1000 forintos „adminisztrációs díjat” is felszámítanak egyes helyeken, ha a horgászok helyett kell összesíteni az időben leadott, de elhanyagolt naplókat. A horgászok azonban még így is jobban járhatnak, mintha az idei naplók kiváltásakor 2000 forintos büntetést kellene fizetniük.

Forrás: agrarszektor.hu

Megosztás:

Címke: , , ,