Egy héten belül kétszer volt özönvízszerű eső Békéscsabán

2019. augusztus 1. 18:12 | behir

Az elmúlt egy hétben két alkalommal is vihar, illetve özönvízszerű esőzés áztatta Békéscsabát. Múlthét vasárnap az eső mellett a heves szél okozott károkat, szerdán pedig a közel rekordmennyiségű csapadék eredményezett fennakadásokat.

Mint, ahogy arról beszámoltunk, a vasárnapi vihar a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkatársainak adott rengeteg munkát az azt követő 48 órára. Volt, ahol kocsikra borult fa, volt, ahol lerepült szigetelőanyag okozott anyagi kárt. A szerda kora esti esőzésben a csapadék mennyisége alig egy óra alatt elérte a 36 millimétert. Ez a Központi Statisztikai Hivatal és az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai alapján közel egy havi csapadékmennyiségnek felel meg.

A békéscsabai elkerülő út – Dobozi úti körforgalomnál az aluljáróban egy „vízibicikli pálya” nyílt. A kerékpárosok még csütörtök délelőtt is kénytelenek voltak átgázolni a felgyülemlett esővízben. A városüzemeltetési osztálytól kapott információink szerint a lefolyókat kéthetente takarítják. Az átjáró vízelvezető rendszere hiába volt szemétmentes, valószínűleg az özönvízszerű eső mennyisége okolható a problémáért.

Az időkép webkamerájának felvételén jól látható a gyorsan érkező vihar mértéke és intenzitása, de mégsem kerülhetne a legek könyvébe. A tavalyi évben Bánkúton mérték az egy nap alatt legtöbbet lehulló csapadékmennyiséget, június 10-én 173 mm eső esett 24 óra alatt. Az Időkép meteorológusa kérdésünkre elmondta, hogy az ilyen erőteljes zivatarokat maximum pár napra, órára lehet előre jelezni, egyelőre nem lehet kijelenteni, hogy a nyáron számíthatunk-e még ilyen heves esőzésre.

- Véletlen, hogy egy cella kétszer is betalál egy településre, sajnos az ilyen konvektív csapadékfajtákat nyáron nem lehet előre jelezni - hangsúlyozta Szabó Bea.

 

 

További programok »

Itthon

FEL