Két év csúszásra lehet számítani

Várhatóan 2020-ra újulhat meg az Iparművészeti Múzeum.

A szerdai Magyar Nemzet szerdai számában lehet olvasni, hogy 2018 helyett várhatóan 2020-ra újulhat meg az Iparművészeti Múzeum. 

Cselovszki Zoltán, a múzeum főigazgatója elmondta, hogy a korábbi tervekkel ellentétben már nem cél a múzeum felújításának 2018 tavaszi befejezése. A mostani tervek szerint négy évre oszlana el a felújítási munka és annak 25 milliárd forintra tervezett költségvetése, az idei évre ebből kétmilliárd forint jutna, jövőre pedig tízmilliárd forint.

A cikkben felidézik, hogy tavaly év végén született kormányrendelet arról, hogy az Iparművészeti Múzeum Hőgyes Endre utcáról nyíló új szárnyával kapcsolatban a kormány az emberi erőforrások miniszterétől olyan javaslatokat vár, amelyek Lechner Ödön és Pártos Gyula autentikus terveit veszik alapul.

A múzeum főigazgatója elmondta: a kormány kérte, vizsgálják meg, hogy a Lechner-féle homlokzatra tényleg van-e eredeti terv és azt lehet-e használni.

Az új épületszárny a bejáratok miatt is fontos a múzeumnak: most az utcán állnak meg a kamionok, és a járókelők között rakodják át például a külföldről kölcsönzött műtárgyakat, ami a főigazgató szerint tarthatatlan állapot, ezért mindenképpen be kellett tervezniük az új épületszárnyba egy olyan bejáratot, amin egy kamion befér.

Megosztás:

Címke: