– Az első körös zsűrizésben több, mint 370 mintát vizsgáltak végig érzékszervi zsűrizéssel a kollégák – mondta el a mézversenyről Árgyelán János versenyigazgató.
Laborvizsgálatot követően, a második fordulóban már 40 mézzel dolgoznak tovább, amelyeket kategóriánként néznek át a verseny bírái. A magyar méhésztársadalomban rendkívül megbecsült helyet foglal el a megmérettetés, amely immár 16 éve gyűjti össze és hirdet kiválóságokat a magyar méztermelők között.

A verseny célja a kereskedelmi forgalomba kerülő termelői és áruházban kapható, természetes eredetű mézek minőségi kontrollja, szakszerű bírálata, egészséges versenyhelyzet megteremtéséveel.
– A jó zsűri pártatlan és igyekszik objektív lenni – fogalmazott Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke. Manapság a méz vizsgálata, zsűrizése egy külön tudományággá fejlődött. 40 év alatt sokféle terméket kóstoltam már, a méz külleme, megjelenése rengeteg információt elárul az adott méhész technikájáról, munkájának minőségéről. Egyesületünk célja valóban az, hogy a verseny során a magyar méhésztársadalom érdekei megfelelő hangsúlyt kapjanak és képviselve legyenek – tette hozzá Bross Péter.
A mézverseny ünnepélyes eredményhirdetése a XVI. Gyulai Méz és Mézeskalcs Fesztiválon történik meg, december 6-án, a gyulai Vigdóban.