Kerékpárosok lepték el Békéscsaba belvárosát

2018. szeptember 1. 17:08 | Szabó Rita

Békéscsabán rendezték meg a Kerékpáros Kritérium Országos Bajnokságot szeptember elsején, szombaton. 14 korcsoportban 160 nevező vett részt a futamokon, ahol az ország legjobb kerékpárosai mérték össze tudásukat.

 

 

A kerékpárosok sorra rótták a belvárosban a versenyköröket. A futam lezárt utcai körpályán zajlott, amely egy kilométer hosszú volt, ezen a szakaszon a versenyzőknek általában 30–50 kört kellett megtenniük.  A szakemberek elmondták: a sportág összetett, a gyorsaság mellett a motorikus képességekre, valamint az állóképességre is szükség van a jó teljesítményhez.

– Nagyon fontos az állóképesség, mert nem túl hosszú, de annál fárasztóbb ez a versenytípus. Folyamatosan toppon kell lenni és bizonyos körönként a hajrában  gyorsaság a legfontosabb, ilyenkor bele kell adni mindent – árulta el Balogh András, az EPRONEX – Bike Hungary versenyzője.

A kerékpárosok szerint a békéscsabai egy ideális kritérium pálya volt. A viadal rajtja, valamint célja a Széchenyi utcán volt, a verseny útvonala pedig a Gőzmalom tér-Kiss Ernő utca-Kossuth tér útvonalon haladt. Kesjár Attila versenyigazgató elmondta: a bajnokság célja, hogy a kerékpárosok leggyorsabban érjenek célba és a legtöbb pontot gyűjtsék össze.

– 14 korcsoportban lehetett nevezni, 13 éves kortól egészen a felnőtt, elit korcsoportig változó versenytávokon. Az U23 elit versenyszám például 40 körös és 10 gyorsasági hajrá van benne. Aki a gyorsasági hajrákban a legtöbb pontot gyűjti össze, az nyeri a versenyt – fogalmazott a versenyigazgató.

A profi férfi és női mezőny mellett mintegy 40 amatőr is indul a békéscsabai versenyen.

További programok »

FEL