Kerecsensólymok, a táplálékrablás művészei

Az őszi, kopár tájban könnyen elérhető rágcsálók vonzzák a ragadozó madarakat a Körös-Maros Nemzeti Park Dévaványai-Ecsegi puszták részterületére. Jól megfigyelhető itt a kerecsensólymok különleges táplálékszerzési stratégiája. 

A nagy mennyiségű pocok a vörös vércsék, barna rétihéják és kerecsensólymok számára egyaránt kitűnő táplálékforrást jelent. Utóbbiak azonban rendszerint nem saját maguk ejtik el a zsákmányt, hanem másoktól rabolják azt el. A levegőben üldözőbe veszik a már megfogott mezei pockokkal repülő rétihéjákat, vörös vércséket, s egészen addig kergetik őket, amíg el nem engedik zsákmányukat.
 
Az öreg és a fiatal kerecsensólymok egyformán ezzel a technikával, azaz kobzással szerzik táplálékukat. A Dévaványai-Ecsegi pusztákon idén ősszel öt fiatal példányt is rendszeresen látunk vadászni, úgy tűnik, ők nem indultak el kóborolni. A fiatal kerecsensólymok ugyanis az ivarérettség eléréséig (2-3 éves korukig) nagyon sokat vándorolnak, s nem feltétlenül csak déli irányba. A Dévaványán korábban GPS-jeladóval ellátott példányok közül akadt olyan is, amelyik Csehországban töltötte a telet, mások Görögországban, Líbiában illetve Kazahsztánban bukkantak fel.

 

Forrás: Körös-Maros Nemzeti Park

Megosztás:

Címke: ,