Kéne ide egy méhhotel!

2023. április 27. 15:02 | Such Tamás

Lassan véget ér a Fenntarthatósági témahét 2023 nevű program. Az országos eseményfolyamhoz a Békéscsabai SZC Vásárhelyi Pál Technikum és Kollégium (Vízmű) is sok érdekes témával csatlakozott. Csütörtök délelőtt például méhhotelt és méhlegelőt készítettek és építettek a Körte sor és az Árpád sor sarkán pulzáló Vizesműhely zöld területén.

Évtizedek óta sétálunk, bringázunk, ugrálókötelezünk az Árpád sor Élővíz-csatorna menti partszakaszán. Némi sejtésünk volt, hogy valami vízműves telep lehet a Körte sori híd lábánál. Mindenesetre sokáig óriási növénydzsumbuj volt a kerítésnél.

 

Készül a méhlegelő – Fotó: behir.hu/Such Tamás

(A kép baloldalán: Réti Norbert – Fotó: behir.hu/Such Tamás)

 

– Mióta Tóni (Szathmári Anthony alias Szatyi, az iskola gondnoka – S. T.) kint van, azóta egyre parkosabb az egész területet – mondja Réti Norbert oktató. – Noha nekem földmérő az alapszakmám, de idővel el szeretném végezni a környezetvédelmi szakot is. Egyelőre hobbi szinten gyakorlom, de már két éve mondogatom, hogy kéne ide egy méhhotel!

Érkezésemkor a Vízmű 12-ikes útépítői egy kisebb körülkerített részen épp ásóval törik fel, gereblyével rendezik a leendő méhlegelő területét, amit később virágmagokkal (estike, büdöske és búzavirág) szórnak be. Megtudom, a méhlegelő egy olyan terület, ahol a méhek zavartalanul táplálkozhatnak.

 

Galéria

 

– A virágok derékmagasságik megnőnek – folytatja. – Miután lemegy az idény, lekaszáljuk a növényeket, de itt kell hagyni mindent, hogy a saját tápanyagukat visszatermeljék, majd évről-évre kihajtanak.

Az idő alatt az ingatlan műhelyében pedig a 11-ikes földmérők méhhoteleket gyártanak. Megjegyzi, sokszor megfeledkezünk a méhekről, pedig földünk egyik legfontosabb élőlénye.

– Ezeknek az apró rovaroknak azonban sokszor a hideg ellen nincs hova bújniuk – folytatja –, és mivel az emberek félnek tőlük, sok helyen ki is irtják őket. A méhhotel biztonságot és telelőhelyet biztosít nekik. Lenne benne egy látvány méhhotel, ahol majd a beköltözött rovar fejlődését tudjuk szemléltetni a diákoknak.

 

Elkészült a méhhotel – Fotó: Szász Szabolcs

(Elkészült a méhhotel – Fotó: Szász Szabolcs)

További programok »

Itthon

Szemléletformálás – játékosan oktatnak környezetvédelemre Békéscsabán

A Körösök Völgye Natúrpark Egyesület a Föld napja alkalmából egy saját készítésű társasjátékon keresztül mutatta meg a gyerekeknek a környezetvédelem rejtelmeit április 22-én. A Körösök Völgye Látogatóközpontban a diákok sokat beszélhettek tapasztalataikról, miközben játékosan új tudást is szereztek.
13:03
FEL