Kell vagy nem kell az óraátállítás? Mondják el véleményüket!

2018. szeptember 3. 17:11 | behir

Nem lesz többé óraátállítás az Európai Unióban, az Európai Bizottságban. Jó lesz ez nekünk? Vagy nem? Összeszedtük az előzményeket, az előnyöket és hátrányokat, a végén pedig arra kérjük önöket, hogy mondják el nekünk, hogyan látják a kérdést!

Az Európai Parlament még februárban kezdeményezte az óraátállítás szükségességének felülvizsgálatát, majd kérte az Európai Bizottságot, hogy vizsgálja ki az óraátállítás eltörlésének lehetőségét. A javaslat szerint maradna a nyári időszámítás, tehát nem kellene egy évben kétszer tekergetni az órákat, ám felröppent az a hír is, hogy minden tagország maga dönthetné el, hogy melyik időszámításhoz csatlakozna. 

A kezdeményezést Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke terjesztette elő, melyet az EU-s állampolgárok által kitöltött online közvélemény-kutatás eredményével támasztott alá. A változtatást a tagállamok kormányainak és az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia, hogy hatályba lépjen.

 

A konzultáción 4,6 millió ember vett részt, ami az Európai Unió 510 milliós létszámához képest nagyon csekélynek számít.

 

Az óraátállítást azért vezették be, mert a téli, vagyis az eredeti időszámítás nyáron nem alkalmazkodik a lakosság ébrenlétéhez, így esténként fölöslegesen világítunk. A nyári időszámítástól energiamegtakarítást reméltek. Ez részben még ma is igaz, bár az elektronikus eszközök megjelenésével a világítás elenyésző részét teszi ki a lakossági áramfogyasztásnak és mára a megtakarítás jelentéktelen mértékűre zsugorodott. Azt viszont több kutatás is kimutatta, hogy az óraátállítás nem tesz jót a közérzetnek. 

 

 

Téli kontra nyári időszámítás

A Magyar Demokrata egyik cikkében összegezték: téli időszámítást, vagyis a közép-európai időzóna eredeti időszámítását választva ugyan decemberben továbbra is 7:30 körül kelne a nap, tehát 6:45 körül kezdene világosodni, megmaradnának a decemberi sötét délutánok a 15:50-16:00 körüli naplementének köszönhetően. Júniusban viszont a napfelkelte 4:45 helyett már 3:45-kor megtörténne, 3:00-kor pedig már megjelennének az első fények. Tekintve, hogy a lakosság jó része nem kel fel hat előtt, több órán át lenne fölöslegesen világos. Ugyanakkor esténként a jelenlegi 20:45 helyett már 19:45-kor lemenne a nap júniusban, így veszítenénk egy világos órát abban az időszakban, amikor a lakosság jelentős része még ébren van.

A nyári időszámítást, vagyis gyakorlatilag a kelet-európai időzóna eredeti időszámítását választva megmaradna a nyári plusz egy világos óra, amely esténként jobb közérzetet eredményez. Decemberben ugyanakkor csak 8:30 körül kelne a nap, tehát 7:45 körül kezdene világosodni. Még többen mennének sötétben munkába és iskolába, viszont délutánonként javulna a helyzet. A 17:00 körüli naplementével csak kb. fél hattól lenne teljesen sötét.

 

 

A magyarok utálják a legjobban az óraátállítást

A már fentebb is említett közvéleménykutatás azt mutatta, hogy a magyarok 90 százaléka törölné el az óraátállítást, habár hazánk fiai közül csak nagyon kevesen adták le szavazatukat. Ennek ellenére beszédes a táblázat, amelyből kiderül az is, hogy nálunk jobban csak a lengyelek, a finnek és a spanyolok utálják a váltogatást.

 

 

 

Századvég: gazdaságilag problémás lehet az óraátállítás

Gazdaságilag problémás lehet, ha az uniós tagállamok nem hoznak egységes döntést az óraállítás ügyében – mondta Regős Gábor közgazdász, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. munkatársa az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában.

Nagyon sok multinacionális vállalat működik Európában, amelyek összedolgoznak, és az eltérő időszámítás nehezítené a közös munkájukat – fűzte hozzá.

Pintér Ferenc, a Meteo Klinika igazgatója arról beszélt, hogy az óraátállítás sok ember számára komoly problémát okoz, mivel ahhoz az időjárásra érzékenyek – a magyarok 78 százaléka – nehezen alkalmazkodik.

Az óraátállítás eltörlését az Európai Bizottság kezdeményezte egy uniós közvélemény-kutatás nyomán, amelyben a megkérdezettek 80 százaléka az óraátállítás megszüntetése mellett foglalt állást. A változtatást a tagállami kormányoknak és az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia, hogy hatályba lépjen.

 

 

Alvás szövetség: Káros hatásai lehetnek a nyári időszámításnak

A Magyar Alvás Szövetség egy közleményben azt írta, hogy a nyári időszámításra való áttérésnek számos negatív következménye lehet szervezetünkre. 

– Az évi kétszer történő óraátállításnak az EU-ban várható megszüntetése alvás-egészségügyi szempontból pozitív fejlemény. Az alvás és az ébrenlét évezredeken át kialakult természetes ritmusának, a cirkadián ritmusnak a mesterséges (intézményes) megzavarása ugyanis az emberi szervezetre negatívan ható fáziseltolódási következményekkel jár - írta közleményében a szövetség.

Mint írták a nyári időszámítás bevezetése, az eredeti és csillagászati szempontokon is alapuló téli helyett, azt jelentené, hogy a korai kelést, télen, sötétben is erőltető időszámítás lépne érvénybe, mely szerint decemberben az első iskolai tanórák vagy munkaórák idején még teljes sötétség uralkodna kint, és a pirkadat legtöbbünket a munkahelyünkön érne. A szövetég szerint jó, hogy az unióban el akarják törölni az óraátállítást, csak véleményük szerint nem a nyári időszámítást kellene, hanem a télit.

A Magyar Alvás Szövetség néhány pontban össze is szedte, hogy milyen hatásai lehetnek az óraátállítás eltörlésével:

  • rosszabb a közérzet
  • alacsonyabb a teljesítményszint és a koncentrálóképesség
  • csökkenhet a toleranciakészség
  • elalvási és alvási nehézségek léphetnek fel

 

Most azonban Önökhöz fordulunk, mondják el véleményüket!

 

További programok »

Életmód

Klímavédelmi konferencia zajlott Békésen

20 millió forintnyi támogatást nyert a Békés Város Önkormányzata és a Zöld 14 Egyesület közösen pályázata a Széchenyi 2020 programban. A támogatás helyi klímastratégia kialakítására és szemléletformálásra szól.
2020. augusztus 6. 15:28
FEL