Kék lesz az Almásy-kastély a gyermekjogi világnapon

2023. november 20. 18:40 | behir.hu

Kék színű fényfestést kap a gyulai Almásy-kastély a gyermekjogi világnapon. Magyarország egyik legsikeresebb kiállítóhelye idén negyedszer csatlakozik a kezdeményezéshez.

Kék színben világítanak majd a gyulai Almásy-kastély ablakai november 20-án, a gyermekjogok világnapján. A kiállítóhely és látogatóközpont negyedik alkalommal csatlakozik az UNICEF kezdeményezéséhez, amely az 1989-ben ezen a napon életbe lépett Gyermekjogi Egyezményre hívja fel a figyelmet. Az egyezmény összefoglalja azoknak a jogoknak a minimumát, amelyeket minden államnak biztosítania kell a gyermekek számára; így a gyermekek életben maradását, fejlődését, védelmét és a társadalomban való részvételét biztosító jogokat.

Bár a Gyermekjogi Egyezmény elsősorban az államokra nézve fogalmaz meg rendelkezéseket, mindannyian felelősséggel tartozunk azért, hogy támogassuk és védjük a gyermekek jogait. Ez a felelősségtudat ösztönzi a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont munkatársait arra, hogy ebben az évben is kapcsolódjanak az UNICEF kezdeményezéséhez. Az UNICEF színe a kék, így a gyermekjogokra emlékeztetve az elmúlt esztendőkben földünk számos ikonikus épületét (többek között a sydney-i Operaházat, az isztambuli Boszporusz-hidat, az Empire State Buildinget New Yorkban, míg idehaza a Lánchidat, a Műcsarnokot, a MÜPA-t, a Magyar Tudományos Akadémia homlokzatát) világították már meg kék színben.

A Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont munkatársai fontosnak tartják a társadalmi szerepvállalást. Az épület minden tavasszal, az autizmus világnapján kékben ragyog, október 1-én, a mellrák elleni küzdelem világnapján rózsaszín, míg november 17-én, a koraszülött világnapon kék színű világítást kap. Rendszeresen tartja programjait a kastélyparkban a Diabolo Alapítvány a Cukorbeteg Gyermekekért és a Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítvány. Tavaly tavasszal a Filharmónia Magyarország az ukrajnai menekültek javára rendezett jótékonysági hangversenyének volt helyszíne a kastély. Az adventi időszakban ez évben is cipősdoboz gyűjtőpontként segítik az itt dolgozók a Baptista Szeretetszolgálat jótékonysági akcióját.

A 2018-ban Európa 40 legjobb múzeuma közé bekerült gyulai Almásy-kastély a sötétedést követően másnap reggelig kap kék világítást november 20-án, hétfőn.

Forrás: Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft. 

További programok »

FEL