Kék lesz az Almásy-kastély a gyermekjogi világnapon

2021. november 17. 06:44 | behir.hu

Idén is kék színt kap a gyulai Almásy-kastély a gyermekjogi világnapon. A látogatóközpont munkatársai több éve tudatosan kapcsolódnak a hasonló kezdeményezésekhez.

November 20-án a gyermekjogokat ünnepeljük az egész világon, arra emlékeztetve, hogy 1989-ben ezen a napon lépett életbe a Gyermekjogi Egyezmény, amelyet Magyarország egyébként az elsők között ratifikált. Az egyezmény összefoglalja azoknak a jogoknak a minimumát, amelyeket minden államnak biztosítania kell a gyermekek számára; így a gyermekek életben maradását, fejlődését, védelmét és a társadalomban való részvételét biztosító jogokat – olvasható az UNICEF Magyarország honlapján. Bár a Gyermekjogi egyezmény elsősorban az államokra nézve fogalmaz meg rendelkezéseket, mindannyian (magánszemélyek, a civil társadalom, a média) felelősséggel tartozunk azért, hogy támogassuk és védjük a gyermekek jogait. Társadalmi szerepvállalásuk fontosságát felismerve emiatt csatlakoznak az UNICEF kezdeményezéséhez a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont munkatársai is – írja szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében az intézmény.

Az UNICEF színe a kék, így a gyermekjogokra emlékeztetve az elmúlt esztendőkben a fél világ kékbe borult november 20-án. Kékben világítják meg a sydney-i Operaházat, az isztambuli Boszporusz-hidat, az Empire State Buildinget New Yorkban, míg idehaza a Lánchidat, a Műcsarnokot, a MÜPA-t, a Magyar Tudományos Akadémia homlokzatát és számos vidéki helyszínt.

Mint írják, ehhez a rangos névsorhoz kapcsolódik a gyulai Almásy-kastély, amely a sötétedést követően másnap reggelig lesz kék színű a világításnak köszönhetően, november 20-án, szombaton.

Az egykori főúri épületet legutóbb három nappal korábban, a koraszülött világnapon világították meg lila színben. Tavasszal, az autizmus világnapján, minden évben kékben ragyog a gyulai kastély, míg október 1-én, a mellrák elleni küzdelem világnapján rózsaszín világítást kap. November végétől pedig már nemcsak hazánk egyik legjobb kiállítóhelyeként gondolhatunk a gyulai Almásy-kastélyra, amely 2018-ban Európa 40 legjobb múzeuma közé is bekerült, de a Baptista Szeretetszolgálat cipősdoboz akciójának gyűjtőpontjaként is.

További programok »

FEL