Kedvezően alakultak a nyugdíjszámítási szabályok

2020. április 4. 17:52 | behir

Az öregségi nyugdíj kiszámításánál az 1988. január 1-jétől a nyugdíjazás kezdő időpontjáig elért nyugdíjjárulék alapjául szolgáló kereseteket, jövedelmeket kell figyelembe venni.

Idén júliustól az 1956-ban született korosztály éri el a nyugdíjkorhatárt, ami esetükben a 64. életév betöltését követő 183. nap. Öregségi teljes nyugdíjra életkorától függetlenül jogosult az a nő, aki legalább negyven év jogosultsági idővel rendelkezik.

Az öregségi nyugdíj összegét idén változatlanul az elismert szolgálati idő és a figyelembe vehető havi átlagkereset alapján kell megállapítani. A nyugdíj mértéke ennek megfelelően a ledolgozott évek, gyermekneveléssel eltöltött és egyéb, jogszabályban meghatározott időszak alapján kerül meghatározásra. Például, ha valaki 30 év nyugdíjjogosultsághoz figyelembe vehető szolgálati időt szerzett, öregségi nyugdíjának összege az ellátás alapjául szolgáló havi átlagkereset 68 százaléka lesz, 40 év esetén 80 százalékos, 50 év esetén pedig 100 százalékos mértékű az ellátás.

A havi átlagkereset megállapítása során a nyugdíjazást megelőző naptári év előtt elért keresetet, jövedelmet a nyugdíjazást megelőző naptári év kereseti szintjéhez kell igazítani, ezt nevezzük valorizációnak.

Idén a valorizációs szorzószámok ismét kedvezően alakultak. A Központi Statisztikai Hivatal hivatalos közleménye szerint 2019. decemberben a bruttó átlagkereset 406 400 forint volt, 13,1 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. 2019. január–decemberben a bruttó átlagkereset 367 800 forint, a nettó átlagkereset pedig 244 600 forint volt, mindkettő 11,4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A 11,4 százalékos átlagkereset növekedés nagyon kedvező az idén megállapításra kerülő nyugdíjak vonatkozásában is.

 

Dávid Ferenc főosztályvezető

Békés Megyei Kormányhivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály

További programok »

FEL