Kedvező tendencia: Békés megyében is csökkent az ittasan okozott balesetek száma

2021. április 17. 10:13 | Vincze Attila

Csökkent valamelyest tavaly az ittasan okozott közlekedési balesetek száma Békés megyében. A rendőrség szerint ugyan kedvező a tendencia, de ennek ellenére még mindig sokan ülnek úgy a volán mögé, hogy előtte alkoholt fogyasztottak.

Békéscsabán is folyamatosak a közúti ellenőrzések. Egy-egy ilyen alkalommal nem csak az okmányokat kérik el a rendőrök a sofőröktől, hanem általában az alkoholszondát is meg kell fújniuk a vezetőknek. Az általunk megkérdezett sofőrök szerint nem vitás, hogy valaki vagy iszik, vagy vezet.

Magyarországon évek óta zéró tolerancia van érvényben, mégis vannak, akik ittasan indulnak útnak. Tavaly Békés megyében összesen 53 ittas állapotban okozott közlekedési balesethez riasztották a rendőrség munkatársait. Ez ugyan csak eggyel kevesebb mint 2019-ben, de így is az utóbbi 18 év legjobb adata. Fontos hangsúlyozni, hogy országos szinten is csökkent az ittasan okozott balesetek száma, 2019-hez képest 35-tel kevesebb, összesen 1361 eset történt.

2020-ban az előző évihez képest csökkent a közlekedési balesetek száma, és ezzel párhuzamosan valamelyest csökkent az ittasan okozott közlekedési balesetek száma is. Egyetlenegy probléma van, hogy nem ugyanolyan arányban. Nagyobb mértékű csökkenés látszik a balesetek tekintetében, így arányosan nagyobb mértékű csökkenést várnánk az ittasan okozott baleseteknél is, ez azonban nem következett be mondta a behir.hu megkeresésére dr. Szombati Andrea. 

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője kiemelte, hogy nincs összefüggés az okozott balesetek súlyosságát tekintve aközött, hogy ki, mennyi alkoholt ivott vezetés előtt. A rendőrség minden sofőrt arra kér, hogy mielőtt autóba ül, ne fogyasszon alkoholt. Aki mégis így tesz, azt büntető feljelentés esetén akár letöltendő szabadságvesztésre is ítélhetik.

További programok »

FEL