Kaszinóra és nyaralásra költötte a munkahelyi házipénztárból elsikkasztott pénzt

2022. július 6. 10:53 | behir.hu

Nagyobb értékre üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntette miatt emelt vádat az Orosházi Járási Ügyészség egy 29 éves, büntetlen előéletű orosházi férfi ellen, aki azért, hogy költekező életmódját finanszírozza, huzamosabb időn keresztül megcsapolta a munkahelyén rábízott házipénztárat.

A Békés Megyei Főügyészség közleménye szerint a férfi 2018. áprilisától kereskedő munkakörben dolgozott Orosházán, egy víz-gáz-fűtés szerelvényeket forgalmazó üzletben; munkakörébe tartozott az üzlet házipénztárának kezelése is. Személyi alapbére bruttó 200 ezer forint volt. A férfi 2019 eleje és 2020. március 5-e között több alkalommal vett ki különböző nagyságú pénzösszeget jogtalanul az íróasztala alatti tároló részen elhelyezett, kezelésére bízott házi pénztárból úgy, hogy a készpénzt ülve az íróasztal lapjának takarásában a ruhájába rejtette.  Legutóbb 2020. március 5-én vett magához a házipénztárból jogosulatlanul 40 ezer forintot, amit a pult alatt a nadrágjába rejtett, ezt követően azonban már nem volt lehetősége újabb bűncselekmény elkövetésére, mivel főnöke leleplezte őt és megszüntette a munkaviszonyát.

A férfi és vele együtt élő menyasszonya – aki a vádbeli időszak második felében munkaviszonnyal, illetve munkaviszonyból származó jövedelemmel nem rendelkezett – kirívóan költekező életmódot folytattak, lakást béreltek, igen költséges külföldi utazásokat tettek, a terhelt kaszinóba járt, emellett rendszeresen online szerencsejátékot is játszott, a luxusköltekezését, közös vásárlásaikat pedig nagyrészt a jogtalanul eltulajdonított rábízott pénzösszegekből fedezte.

A férfi a büntetőeljárás megindulása előtt a főnökei számon kérésére nagyobb, pontosan nem meghatározott összeg jogtalan eltulajdonítását beismerte azzal, hogy abból másfél millió összegű kárt meg is térített.

A járási ügyészség a terhelt beismerése esetére mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a férfit próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre és mellette jelentősebb összegű pénzbüntetésre ítélje, valamint kötelezze őt a nyomozás során felmerült, 330.000.-Ft-ot kitevő bűnügyi költség megfizetésére is.

További programok »

FEL