Kásler: Elkezdtük az oltások védőhatásának átfogó vizsgálatát

2021. május 10. 07:31 | behir.hu

Május végére várhatók azok az eredmények, amelyek megkönnyíthetik a kormány védelmi intézkedéseinek meghatározását.

– Mindegyik, ma Magyarországon forgalomban lévő vakcinát megvizsgálják abból a szempontból, hogy az általa létrehozott immunitás két komponense hogyan alakítja az ellenanyagok, illetve a sejtek védekezőképességét, milyen időtartamra vonatkozik a védettség – fogalmazott az Életközelben című videósorozat új részében Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere.

A vizsgálat egy évig tart, amelyben a Nemzeti Népegészségügyi Központ, az Országos Onkológiai Intézet, az Országos Infektológiai Intézet, az Országos Korányi Intézet és a Pécsi Egyetem is részt vesz.

– Május végére már olyan eredményeket várunk, amelyek a saját tudományos eredményeink alapján megkönnyítik a kormány döntéseit – fogalmazott a miniszter. Kiemelte, hogy 16–18 éves korosztály Pfizer-vakcinával történő tömeges oltása megnyugtató vizsgálati eredményeken alapul és semmiféle veszéllyel nem jár.

A tárcavezető az oltással kapcsolatos egyéni felelősségről is beszélt.

– Már eljött az a pillanat Magyarországon, amikor mindenki eldöntheti, szeretné-e beoltatni magát vagy sem. Nemcsak arról van szó, hogy az embereknek a társaik iránt is van felelősségük, hanem arról is, hogy mindenkinek saját magával kapcsolatban is egyszemélyes a felelőssége, az állam ugyanis mindent megtett, amit megtehetett – hangsúlyozta Kásler Miklós.

A miniszter úgy vélekedett, hogy a beoltottak és betegségen átesettek számával együttetesen mostanra összesen közel 5 millióan lehetnek védettek Magyarországon.

Forrás: Facebook/Kásler Miklós

További programok »

Egészségügy

FEL