Kásler: Szükség van egy járványellenes nemzeti program kidolgozására

2021. április 19. 07:28 | behir

A program az újabb járvány és a vírusvariánsok terjedésének megelőzését, valamint a várható kezelést is szolgálja.

 

– A magyarok egészségi állapotának javítása érdekében készítették el 2018-ban a daganatos, a keringési, a mentálhigiénés, a gyerekgyógyászati és a mozgásszervi betegségek nemzeti programját, amelyek a megelőzéstől a rehabilitációig tartanak. A koronavírus-járványra való tekintettel egy hatodik, járványellenes program kidolgozása is szükségesség vált – fogalmazott Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere az Emmi Életközelben című műsorában. Mint mondta, a krónikus betegségek rendkívüli módon megnövelik a koronavírusos halálozás kockázatát.

Példaként elhangzott, hogy a magasvérnyomás-betegség elsősorban az idősek, a cukorbetegség a néhány évtizeddel fiatalabb korosztály esetén jelent veszélyt, de kockázati tényezőt jelentenek a daganatos megbetegedések, az immunhiányos állapotok és az elhízás is 

– A nemzeti programok segítségével, ha évek múlva egy hasonló járvány ütné fel a fejét, akkor a társbetegségek szerepe jelentősen csökkenni fog – emelte ki a miniszter. Hangsúlyozta, hogy a járványellenes program kutatási rész azért jelentős, mert a koronavírusról és annak mutációiról még mindig keveset tudni. A kezdeményezés az újabb járvány és a vírusvariánsok terjedésének megelőzését, valamint a várható kezelést is szolgálja.

A műsorban szó esett a poszt-Covid eljárási rend kialakításáról is.

– A szervi károsodásokra az adhat magyarázatot, hogy a koronavírus fertőzés nem egyszerűen a tüdő megbetegedése, de legkisebb erek belső rétegei gyulladnak be és sok esetben trombózis képződik. Ennek hatására a gyógyult embereknél is olyan panaszok maradnak hátra, mint a fejfájás, ízületi vagy mozgásszervi problémák, amelyek kezelésre szorulnak – foglalta össze Kásler Miklós.

Forrás: Facebook/Emberi Erőforrások Minisztériuma, D. Nagy Bence

További programok »

FEL